Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Hjalp til med død venns bok

Jens Stoltenberg skrev etterordet i sin døde venns bok om 22. juli. Boken kommer ut denne uka.

Hans Kristian Amundsen var godt i gang med en bok. Den handlet om hvordan Norge håndterte tiden etter terroren 22. juli. Så døde Amundsen plutselig. Det skjedde under en joggetur i Skoganvarre i Finnmark 29. juli i sommer. Han ble 58 år gammel.

Amundsen var tidligere statsekretær for Arbeiderpartiet. Han var også en nær venn av tidligere statsminister Jens Stoltenberg. Amundsen var rådgiveren hans og skrev talene hans. Han hadde skrevet flere ting i Stoltenbergs taler i dagene etter 22. juli 2011. Det er dette boken handler om.

Boka har fått tittelen «Vi er et lite land, men et stort folk». Den kommer ut denne uka. Boka viser hva som skjedde på Statsministerens kontor etter 22. juli.

Amundsen skulle møte forlaget samme dag som han døde. De skulle gå igjennom teksten han hadde skrevet, ifølge Juritzen forlag.

– Det var jo et sjokk, selvfølgelig. Vi visste ikke helt hva vi skulle gjøre. Men en stund etter begravelsen tok vi forsiktig kontakt med hans kone. Sammen fant vi ut at det han hadde rukket å skrive, nesten var nok til en hel bok. Men det manglet litt her og der, sier Arve Juritzen til nyhetsbyrået NTB. Han er forlegger i Juritzen forlag.

Amundsens kone samlet sammen folk som kunne hjelpe til. Sammen gjorde de boken ferdig. Blant dem var sjef for forsvars-alliansen NATO Jens Stoltenberg. Han har skrevet etterordet. Selv bidrar kona med forordet.

– Boken handler om hvordan landet styres gjennom en slik tragedie. Hans Kristians var veldig glad i dikt og poesi. Det inspirerte det han skrev. Det gjør at disse talene får sterkere betydning. Det har blitt en litt annen bok. Men den er interessant og viktig, sier Juritzen.

Amundsen hadde en lang karriere i pressen. Han var leder i ulike medier. Han var blant annet nyhetsredaktør i avisene Dagbladet, Finnmark Dagblad og Arbeiderbladet. Han var sjefredaktør i avisa Nordlys i ni år. Så fikk Stoltenberg ham tilbake til politikken i 2011.

De to møttes første gang i Arbeiderpartiets ungdoms-organisasjon AUF. Det var på 1970-tallet. De beholdt sitt vennskap fram til Amundsen døde i sommer. Amundsen var ifølge Stoltenberg svært sentral for hvordan landet og han som statsminister taklet tragedien i kjølvannet av 22. juli.

– Hans rolle 22. juli 2011 og i tiden etter betød mye. Det hadde mye å si for hvordan Norge håndterte terrorangrepet og tragedien etterpå. Vårt samarbeid i denne tiden var veldig viktig for meg personlig. Det sa Stoltenberg til NTB dagen etter at Amundsen ble funnet død.