Kultur

Hjelmeland tar scenen tilbake

– Jeg har aldri vært så redd i hele mitt liv, sier skuespiller Bjarte Hjelmeland. Han står på scenen i showet «Gu kor gøy!». Der spiller han alle rollene selv.

Bjarte Hjelmeland var i fire år teatersjef på Den Nationale Scene i Bergen. Nå er han tilbake på scenen. Han håper folk vil komme fra hele landet for å få med seg hans store comeback på scenen. Det er showet «Gu kor gøy!». Han har spilt 50 forestillinger i Bergen allerede. Til høsten settes showet opp på Edderkoppen teater i Oslo.
– Selv om dette er skremmende, har jeg alltid drømt om å gjøre et show som dette. Men det er galskap! Da det nærmet seg premiere, måtte jeg opp til familiehytta noen dager. Der gikk jeg rundt alene og tenkte: «Dette skulle du aldri ha gjort, Bjarte!»


Han forteller at han plaget seg selv med negative tanker.
– Jeg så for meg at jeg sto der i fullt kostyme og gjorde mitt beste, men at ingen lo.
Heldigvis ble det høye latterbrøl og trampeklapp fra salen da showet ble spilt i Bergen. Men han er fortsatt nervøs før hver forestilling. Det er selv om han har mange støttespillere rundt seg.
– Men jeg omgir meg ikke bare med «ja-mennesker». Jeg sørget for å ha kritiske folk rundt meg, sier skuespilleren. Samboeren Terje Stenstad er produsent for forestillingen. Hjelmeland sier Stenstad forteller veldig ærlig hva han mener.
– Flere av karakterene måtte kuttes ut allerede etter første prøve. Da hadde vi nok stoff til tre forestillinger så det gikk heldigvis bra å gjøre noen harde valg.


Under showet spiller han hele 13 karakterer. Showet er bygd opp slik at han tar alle klesskiftene på scenen. Det betyr at han må småprate med publikum også mens han skifter tøy.
– Jeg er ikke helt alene på scenen, jeg har selskap av to dyktige musikere. Men jeg må passe på å være i form, for det er fysisk krevende det jeg driver med. Men veldig givende. Den siste tiden er det komedie jeg har vært mest opptatt av. Det er når folk ler at de åpner hjertene sine, sier han.


Hans kanskje aller største suksess blant karakterene han spiller er «Den gamle damen». Hun viser seg å være ganske annerledes enn hun ser ut til.
– Hun ser pyntelig og ordentlig ut. Men så viser det seg at hun har levd et ganske så spennende liv på si mens mannen har vært på forretningsreiser, avslører skuespilleren. Han forteller at han skrev materiale til denne sketsjen sammen med Pernille Sørensen.
Hjelmeland mener det er varm humor han står for. Han ønsker ikke å fornærme noen.
– Målet mitt er ikke å skape ondskapsfull latter. Jeg vil heller at vi skal le sammen av menneskelig dummhet. Dette er gjort med mye varme, jeg er faktisk glad i alle disse karakterene.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå