Kultur

Hør uteliggernes sang

Charlie, Kent og Clas bor på gata. De spiller og synger om livet sitt. Nå har de blitt film-stjerner

I kveld (torsdag) kan du se dokumentar-filmen «Uteliggernes sang» på Egertorget i Oslo.
– Jeg har alltid ønsket å lage en film om uteliggere og hvordan vi ser på dem. Så kom magasinet = Oslo. De skulle spille inn en plate med uteliggere i byen. Blant dem var Charlie, Kent og Clas. De skulle spille inn sine egne sanger. De foreslo at vi kunne lage en film om dem, sier Mali Finborud Nøren til Klar Tale. Hun har regissert filmen.

53 år gamle Charlie Storøygard er en sjarmør, ifølge regissøren. Han har vokst opp på Rjukan. Han begynte med hasj da han var 14 år gammel. Han har brukt heroin i 20 år.

– Han har gjort mye rart. Han har både jobbet som kokk og servitør. Men han har alltid holdt på med musikk. Dessuten har han et fantastisk glimt i øyet, sier Finborud Nøren.

Clas J. Andersen er 36 år og Kent Vidar Gustavsen er 38 år. De har kjent hverandre siden tenårene.
Finborud Nøren sammenligner Kent og Clas med tegneserien om Knoll og Tott.
– De er et radar-par. Vennskapet er helt spesielt. Det de tjener av penger, deler de. De ruser seg sammen og passer på hverandre, sier hun.
Samtidig er de forskjellige. Clas tigger penger. Kent selger = Oslo. Alle tre bor på gata i Oslo. Alt de eier, har de med seg. Fem ganger i døgnet må de ruse seg med heroin.

Men musikk har alltid vært viktig for dem.
– Kent og Charlie synger og spiller gitar. Clas spiller. De er ganske flinke så lenge rusen ikke ødelegger for dem. Det tror jeg folk blir overrasket over. At de som lever i en slik situasjon, kan så mye, sier Finborud Nøren.

«Uteliggernes sang» skildrer veien fra musikken på gata til studio. Og til sist på konsert.
– Vi hadde lyst til å vise folk hvem uteliggerne er. Ikke bare den forferdelige situasjonen de er i. Samtidig inneholder filmen både det tunge og triste. Og det lette og gode. Det er så lett å gå forbi dem på gata. Men denne filmen kan kanskje forandre på det. De som ser filmen, blir kjent med personene. De ser at de har drømmer og håp som alle andre, sier hun.

Anne-Grete Strøm-Erichsen åpner filmvisningen på Egertorget. Hun er helse- og sosialminister i Norge. «Uteliggernes sang» er en del av den europeiske dokumentarfilm-festivalen. Den heter Eurodok. Festivalen er fra 17. mars til 21. mars på Filmens Hus i Oslo. Filmen om Charlie, Kent og Clas vises også på NRK 30. mars.

Siste utgave

På forsiden nå