Kultur

Høye hopp med Birk og Ronja

Det blir mange hopp og svev når «Ronja Røverdatter» spilles på Nationaltheatret til høsten. Les om hele høstprogrammet til teatret.

– Vi håper det blir både fart og spenning på scenen, sier Janne Heltberg.

Hun spiller hovedrollen som Ronja i teaterstykket «Ronja Røverdatter». 7. september har stykket premiere på Nationaltheatret i Oslo.

Stykket er laget etter en bok av Astrid Lindgren. De som har lest boka, vet at Ronja og naboen Birk ofte hopper over den skumle fjellsprekken «Helvetesgapet».

Det blir mange hopp og høye svev også når historien fortelles på scenen. Janne Heltberg var tidligere turner. Mads Sjøgård Pettersen spiller Birk. Pettersen har tidligere drevet med både gym og kampsport.

– Historien om Ronja er den fineste historien jeg vet om, sier Cecilie Mosli.

Hun er regissør for stykket. Dette er det første stykket hun lager for Nationaltheatret. Tidligere har Mosli også laget teater for radio av «Ronja Røverdatter».

LES MER HER: Vennskap med tragisk slutt

Nationaltheatret viser også mer alvorlige stykker til høsten. 4. oktober er det premiere på «Styrtet engel». Det er laget etter en roman av svenske P.O. Enquist. Historien handler om hvordan det er å være annerledes.

Regissøren er Kjersti Horn. Hun vet mye om det å åvære annerledes. Horn er kortvokst, bare 129 centimeter høy.

– Dette er et veldig personlig prosjekt. Jeg har drevet med det kjempelenge. Det er veldig stort, veldig skummelt, sier hun.

LES MER HER: Hedres for radioteater

8. august vises det første høststykket på Nationaltheatret. Det er «Forvandlingen» etter den kjente romanen av Franz Kafka. Stykket ble også spilt på hovedscenen i fjor vår.

21. september er det premiere på «Freuds siste møte». Det handler om et møte mellom psykologen Sigmund Freud og den britiske forfatteren C.S. Lewis. De to møtes 3. september 1939. Det er samme dag som England går til krig mot Tyskland.

Møtet er diktet opp, det skjedde ikke i virkeligheten.

– Det er et stykke om meningen med livet, om Gud. Freud tror ikke på Gud, mens Lewis er kristen. Det handler også om fortvilelse. Freud er flyktning i London. Møtet skjer 14 dager før han begår selvmord, sier regissør Kjetil Bang-Hansen.

Stykket spilles på Amfiscenen i Nationaltheatret. Kim Haugen og Lasse Lindtner har hovedrollene.

Fra 24. oktober spilles stykket «Omsorg» på den lille bakscenen. Handlingen er fra en avdeling for demente på et sykehjem.

9. november er klart for et stort stykke på Amfiscenen. Også en kjent regissør og en kjent skuespiller er med. Stykket er «Kong Lear» av teater-legenden William Shakespeare. Hovedrollen spilles av Sverre Anker Ousdal. Stein Winge er regissør.

– Jeg gleder meg veldig til å jobbe med Stein igjen, sier Sverre Anker Ousdal.

Siste utgave

På forsiden nå