Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Hun tar naturen inn i øret ditt

Fiolinisten Eldbjørg Hemsing er fra ei bygd i Valdres. Hun tar naturen inn i musikken hun lager.

– Mye av min bakgrunn handler om naturen. Den har jeg et sterkt forhold til, sier Eldbjørg Hemsing til nyhetsbyrået NTB. Hun er fra Aurdal i Valdres, men bor nå i Berlin i Tyskland.

Fiolinisten Hemsing gir ut sitt første album denne uka.

Hemsing spiller med Wienersymfonikerne, dirigert av Olari Elts. Plata er en fiolinkonsert fra 1914, laget av komponisten Hjalmar Borgström.

– Den er utrolig vakker, full av norsk nasjonalromantikk så typisk for sin tid. Men den er også verdig oppmerksomhet i utlandet, skriver Eldbjørg Hemsing selv om plata.

Hun sier konserten minner henne hvor hun kommer fra.

– Landskapet i Valdres og Jotunheimen, hvor fjellene stiger dramatisk opp fra dalene. Musikken får meg til å lengte etter røttene mine.

Hun ble tipset om fiolinkonserten av en venn av familien. Lite av Borgströms verk er spilt inn. Dermed er de ukjente for de fleste.

– Det er spennende at ingen har hørt om den, sier Hemsing.

Lørdag kan hun oppleves i NRK-programmet «Lindmo». Samme dag spiller hun konsert på Stormen i Bodø i Nordland.

Musikken fra debutplaten blir også å høre i Oslo i april. Selvet plateslippkonserten skjer i Berlin 12. mars.

– Har du en egen norsk lyd i spillet ditt?

– Det er nok mer tydelig i komposisjonene. Hos oss handler det mer om det personlige, hva du selv blir inspirert av og vokser opp med, sier hun.

Eldbjørg Hemsing og søsteren arrangerer hvert år en festival. I Hemsingfestivalen får folk klassisk musikk fremført av verdensstjerner. Og friluftsliv. Festivalen er i Aurdal.

– I storbyer er det mye lyd og andre ting som spiller inn. Berlin er kjempespennende. Men ingen steder er det så stille som i Norge, sier Hemsing.

Fiolinisten har også valgt ut annen musikk til plata. Musikken skal gi kontraster. Hun spiller også en fiolinkonsert, nummer 1 i a-moll, av Sjostakovitsj.

– Den er utrolig stor og mørk og heftig og krevende å spille, sier Hemsing. Dermed fikk hun med både det mørke og det lyse på den første plata.