Kultur

Hva gjør slike filmer med oss?

Nå kommer en ny film om terrorangrepet 22. juli. – Det er viktig at slike filmer viser respekt, sier filmekspert.

– Spillefilmer som handler om ting som har skjedd vil alltid få reaksjoner fra folk, sier Kjetil Rødje til Klar Tale. Han underviser i blant annet film og medievitenskap ved Universitetet i Oslo (UiO).

Film som medium kom for over 120 år siden. Film handler ofte om virkeligheten vår, sier han. Det som skiller film fra for eksempel tekst er at vi kan føle, høre og se levende bilder. Det er derfor mange som jobber med film, velger å lage filmer om hendelser som har skjedd i virkligheten.

– Det var ikke overraskende at det kom enda en film om 22.juli, sier Rødje.

«22 July» heter den nyeste filmen om terrorangrepene på Utøya og regjeringskvartalet. Den er regissert av Paul Greengrass. Det er ikke den første filmen Greengrass har laget om historiske hendelser. Fem år etter terrorangrepene 11. september i New York, laget han filmen «United 93».

– Filmene til Greengrass blir veldig ekte for oss som ser på. Han bruker for eksempel håndholdt kamera. Det brukes også i dokumentar-film, sier Rødje.

– Det gjør at vi vil få en sterk opplevelse. Og vi vil reagere veldig forskjellig på filmen, sier han.

Når filmer blir veldig personlige, gjør det noe med oss, sier Rødje. Folk reagerer ulikt på filmer. Hvordan folk har det den dagen og hva folk har opplevd tidligere i livet har mye å si, forteller han.

For tiden blir «22 July» vist på en filmfestival i Venezia. Tirsdag kveld kunne folk se traileren på strømmetjenesten Netflix. Folk har reagert på om filmen vil vise hva som egentlig skjedde. Blant dem som har reagert er AUF-leder Mani Hussaini.

– Jeg vet at folk har reagert på traileren. De synes den har med for mye bråk og spenning. Mange syns det er rart. Folk er usikre på om filmen vil fortelle om 22. juli og det som fulgte på en riktig måte, sier Hussaini til kanalen NRK onsdag.

Rødje mener det er viktig at filmer som dette viser respekt.

– Men vi må også huske på at det er en spillefilm, før vi ser filmen, sier han.

Hvordan vil vi ta med oss filmen inn i livene våre? Vil vi tenke nytt om det som skjedde den 22. juli 2011? spør Røed.

– Jeg gleder meg til å kritisere og diskutere filmen når den kommer til Norge 19. oktober, sier han.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå