Kultur
Bilde 1 av 2

Hvem lager Norges beste mat?

Kan Bergen eller Trondheim endelig få en stjerne? Mandag kommer den nye nordiske Michelin-guiden.

I Norge har fem restauranter fått stjerner fra matguiden Michelin. Mandag får vi vite om de beholder stjernene sine. Og kanskje noen nye får stjerner?

– Hvis jeg skulle vedde på noe i Norge, ville det vært restaurant À L’aise, skriver Anders Husa.

Han blogger om mat. Husa har tippet på årets stjerner i et innlegg på bloggen.

– Klassisk fransk mat. Hvite duker. Myke tepper. Og utsøkt mat laget av Ulrik Jepsen. Jeg tipper À L’aise, får en stjerne i år, skriver han.

I 2016 tippet han at Maaemo i Oslo ville få tre stjerner. Det klarte den som første restaurant i Norge.

– Tidligere har jeg sagt at Bokbacka i Oslo kan få stjerne. Det er jeg ikke så sikker på lenger. Den har ikke utviklet seg så mye siden starten i 2015, skriver han.

Husa gjettet også at Sabi Omakase i Stavanger ville få en stjerne i 2017. Den ble andre restaurant utenfor Oslo som fikk stjerne. I 2016 ble restauranten Re-naa i Stavanger den første til å få utenfor Oslo. Husa tror at alle restaurantene i Oslo og Stavanger beholder stjernene sine.

– Men jeg synes Re-naa fortjener to stjerner, skriver han.

Men hva med Trondheim og Bergen? Både Lysverket, Bare og Colonialen har fått gode kritikker i Bergen. Men Husa vil ikke tippe på noe her. Han kjenner ikke maten i byen godt nok.

– Bedre lykke neste år, skriver Husa om Trondheim. Her har topprestauranten Credo holdt stengt for å pusse opp. Samtidig gjør restauranten Fagn det stadig bedre.

For å havne i matguiden til Michelin, må du være blant verdens beste. Tre stjerner er topp karakter. Så følger to og én stjerne.

Restaurantene kan også få noe som kalles Bib Gourmand. Det betyr at den får skryt, men ikke stjerne. Nylig fikk de også et nytt symbol: L’Assiette Michelin. Det er også ros, men ikke like fin som Bib Gourmand.

Michelin-guiden ble skapt av det franske selskapet Michelin. De lager blant annet dekk til biler. Guiden var først ment som en reisebok for folk som kjørte langt. I guiden fant folk tips om steder å stoppe. I 1926 kom stjerne-systemet for restauranter.

Spesielt interessert? Da kan du følge utdelingen live på web-kamera her.

Disse har stjerner i Norge

3 stjerner

Maaemo i Oslo

1 stjerne

Kontrast og Statholdegaarden i Oslo

Re-naa og Sabi Omakase i Stavanger

Disse har «Bib Gourmand»

Restaurant Eik i Oslo

Smalhans i Oslo

Siste utgave

På forsiden nå