Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Hvem tystet på Anne Frank?

En pensjonert FBI-agent skal etterforske hvem som avslørte Anne Frank.

Den jødiske jenta Anne Frank levde i skjul under 2. verdenskrig. Men noen avslørte hvor hun og familien gjemte seg. Nå skal en pensjonert agent i det amerikanske etterforsknings-byrået FBI se på saken. Han håper å finne ut hvem som anga Anne Frank.

Det skjer i en gjennomgang av saken som filmes for nett. Da skal Anne Frank-huset i Amsterdam i Nederland åpne sine arkiver. Etterforskere, historikere og folk som lager psykologiske profiler får komme inn. Det melder den britiske avisa The Guardian.

Vince Pankoke er den tidligere FBI-agenten som skal sjekke saken. Han har med seg 19 etterforskere. De har gått igjennom dagen Anne Frank og hennes familie ble pågrepet i 1944.

Pankoke sier til avisen at han har oppdaget nye opplysninger. De har han funnet i dokumenter fra andre verdenskrig. De ble sendt til USA etter krigen.

– Vi er ikke etter å rette pekefingeren mot noen eller anklage. Sannheten går ikke ut på dato, sier den tidligere FBI-agenten.

Den nederlandske filmskaperen Thijs Bayens er med på prosjektet. De får hjelp av dataselskapet Xomnia. De er spesialist på å sjekke store mengder data. Ifølge Pankoke er det snakk om 20 til 25 kilometer med filer.

De håper å kunne si hva de har funnet ut 4. august 2019. Det er på dagen 75 år etter at Frank-familien ble arrestert. De ble sendt i døden. Anne Franks dagbok ble funnet og utgitt i 1947. Den er oversatt til 67 språk. Det er solgt 30 millioner eksemplarer av boka.