Kultur

Hyller bøkene

I dag (mandag) er det Verdens bokdag. Her er noe av det som skjer.

Verdens bokdag feires i hele verden 23. april. Det er bøkenes egen dag.

Hensikten er å oppmuntre folk til å lese.

Da passer det godt å dele ut pris. Årets Bokslukerpris deles ut klokka 12.00 i Oslo. Det er Foreningen !les som deler den ut.

Barn har vært med og stemt fram finalister. Fem klasser var med i årets jury. De har lest hele bøkene og stemt fram en vinner.

– Det har vært en fantastisk opplevelse å få være juryklasse. Det har gitt oss mange flotte opplevelser med lesing, sier Anita Kaland i en pressemelding. Hun er lærer for juryklassen ved Fagerholt skole i Kristiansand.

Alexander Kirkwood Brown er én av forfatterne som kan vinne. Han har skrevet boka «Svart senker natten seg».

– Så utrolig stas, sier han.

Disse kan også vinne:

Jan Tore Noreng (Ukjent fare), Arne Svingen (Et hundeliv), Lars Joachim Grimstad (Egoland) og Bjørn Ingvaldsen (Lydighetsprøven).

Bøkene og forfatterne fikk sin egen dag i 1995. Det bestemte verdens-organisasjonen FN. Dagen heter Verdens bokdag.

Men feiringen er trolig eldre. Det skriver nettstedet Store norske leksikon. Verdens bokdag knyttes til en tradisjon fra Catalonia i Spania. Der har folk fått en rose for hver bok de kjøper 23. april.

William Shakespeare døde trolig også på datoen 23. april. Han er en kjent dikter fra England.

Det er mer som skjer mandag. Karasjok kommune i Finnmark stiller ut bøker. Der finner du bøker for både barn og voksne. Kommunen deler også ut gratis bøker.

Biblioteket Deichman skal også feire. Årets tema er fred. På Stovner i Oslo skal de snakke om hvordan folk kan finne fred i livet – og i samfunnet.

Siste utgave

På forsiden nå