Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

I Amundsens skispor 100 år etter

Onsdag er det 100 år siden polfareren Roald Amundsen gikk på ski til Sydpolen. Da skal fire nordmenn gjøre det samme.

I 1911 ble norske Roald Amundsen den første til å gå på ski til Sydpolen. Hundre år senere skal fire nordmenn følge i polfarerens skispor. Skiløperen Vegard Ulvang drar på ekspedisjonen sammen med Jan-Gunnar Winther, Stein P. Aasheim og Harald Dag Jølle. Winther er direktør ved Norsk Polarinstitutt i Tromsø. Aasheim er fotograf, forfatter og fjellklatrer, mens Jølle er polar-historiker.

LES MER HER: Hedrer gamle helter

Tirsdag morgen var de fire klare for å reise fra Gardermoen flyplass. Det er mye som skal med til en så lang ekspedisjon. For eksempel må mennene passe på å få i seg 6.000 kalorier mat om dagen, skriver nettstedet TV2.no.

I 1911 måtte Amundsen og de andre mennene på ekspedisjonen spise blant annet 40 kjeks, blanding av tørket kjøtt, bær og fett, sjokolade og melke-pulver. Hundre år senere er menyen litt annerledes.

– Det blir müsli til frokost med morsmelk-erstatning. Til lunsj blir det noen kaker som vi har fått laget med to sjokolader med nøtter. I tillegg skal vi drikke to liter væske, blåbærsuppe og solbærtoddy. Til middag starter vi med en suppe til forrett. Og så blir det god turmat som er frysetørket. Til dessert blir det en sjokolade. Det er 6.000 kalorier og alt er tilsatt ekstra smør, forteller Ulvang til TV 2.

LES MER HER: Skriv deg til Sydpolen

Onsdag tar ekspedisjonen fatt på den 130 mil lange skituren. Den går fra Framheim til sydpol-punktet. Målet er å bruke like lang tid som Amundsen. Det er 57 dager. Slik skal ekspedisjonen komme fram nøyaktig 100 år etter Amundsen. Det skriver nettavisa Fvn.no.

Planen er at de fire skal nå det sydligste punktet på Sydpolen 14. desember.