Kultur

I dag feirer vi vaffeldagen

Vafler har lang tradisjon i Norge. Men hvorfor feirer vi vaflene i dag?

25. mars er den store vaffeldagen. Dagen feires i store deler av Europa. Men hvorfor feirer vi vafler i dag?

Mange ser på vafler som en norsk tradisjon. Men vafler er populært i mange land. De gamle grekerne var de første som stekte vafler. Det var på 1700-tallet, skriver Store Norsk Leksikon.

Vaffeldagen ble først feiret i Sverige. I middelalderen feiret svenskene Marias budskaps-dag 25. mars. Maria var også kjent som «Vår fru». Dagen ble derfor kalt «Vår fru-dagen». I løpet av årene ble det kortet ned til «Våffel-dagen». De feiret dagen med å lage vafler fordi det var lettere å få tak i melk om våren.

Siden 1700-tallet er det laget vafler på mange måter. Det finnes veldig mange ulike oppskrifter. Det er også forskjeller fra land til land. Det vanligste er å lage søte vafler. Men det går også an å lage grove vafler som er sunne.

Det er vanlig å ha rømme og syltetøy på vaffelen. Brunost er det også mange som liker. Andre liker å ha salt pålegg. Noen liker også å ha pølse i vaffelen. Det er tradisjon som kommer fra Østfold.

I Norge er det flest eldre mennesker som spiser vafler. Og det er i Trøndelag det spises flest.

Serverings-steder er stengt mange steder i Norge. Likevel kan veldig mange her i landet spise vafler i dag. Årsaken er at mange har vaffeljern hjemme. Slik er det ikke i resten av verden. Det er uvanlig å finne vaffeljern hjemme hos folk ute i Europa. Det skriver Forskning.no.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå