Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ibsen-høst på Nationaltheatret

Henrik Ibsens teaterstykker går aldri av moten. Til høsten frister Nationaltheatret med Ibsens klassikere i ny versjon.

Forfatteren Henrik Ibsen hylles igjen med en egen festival. Ibsen-festivalen åpner med «Ibsenmaskin» på Nationaltheatret i Oslo. Det er en forestilling basert på tre stykker av Ibsen. Glimt fra «Gjengangere», «Når vi døde våkner» og «Brand» skal vises på scenen.
Regien er ved tyske Sebastian Hartmann. Han besøkte teatret som regissør med stykket «John Gabriel Borkman». Det skjedde i 2004. Det var sterk kost for mange. Wenche Foss var en av dem som forlot salen i protest. Men forestillingen ble belønnet med Hedda-prisen for beste regi. Hedda-prisen deles ut hvert år.

Hartmann er ikke ukjent med Ibsen. I 2007 satte han opp stykket «Markens Grøde» ved Nationaltheatret. Sven Nordin spilte hovedrollen som «Isak». Og stykket satte publikumsrekord.

I høst viser franske Laurent Chétouane «Et dukkehjem» ved teatret. Skuespilleren Ågot Sendstad spiller Nora. Og Thorbjørn Harr spiller Helmer.

Peer Perez Øian er nettopp ferdig med utdanningen sin fra Teaterhøgskolen. Øians første stykke som regissør er «Hedda Gabler».

I år er det 20 år siden Stein Winge grunnla Ibsen-festivalen på Nationaltheatret. Men det blir ikke bare Ibsen på scenen i høst. Winge er regissør for stykket «Galileo». Det er skrevet av Bertolt Brecht. Winge satte opp det samme stykket på Det Norske Teatret i 1984. Rollen som Galileo spilles av Bjørn Skagestad.

Andre stykker på Nationaltheatrets høstmeny er «Faderen». Det er skrevet av August Strindberg. Og stykket «Ifigenia i Aulis». Det er skrevet av Euripides. Han var en av tre store tragedie-diktere i det antikke Hellas. Denne gangen har norske Jon Fosse skrevet om manus. Stykket skulle egentlig hatt premiere i vår. Men det ble utsatt på grunn av sykdom.

De som liker tradisjoner, kan glede seg til nærmere jul. Da er «Reisen til julestjernen» tilbake. Stykket har hatt pause fra Nationaltheatret i tre år.