Kultur

Ingen kø for nytt Charlie Hebdo

Et nytt nummer av humorbladet Charlie Hebdo er i salg. Men denne gangen er det ingen kø for å kjøpe det.

Det er sju uker siden terrorangrepet mot humorbladet Charlie Hebdo. Et nytt nummer av bladet er nå til salgs. Interessen er større enn før. Men den er langt fra så stor som da bladet kom rett etter angrepet.

– På en time har vi solgt et tjuetall numre. Sist gang forsvant de 240 eksemplarene vi hadde på en time. Det sier en kioskselger ved stasjonen Saint-Lazare i Paris i Frankrike.

I januar tok de som kjøpte gjerne med seg flere titall blader. Men nå nøyer folk seg med ett eller to, sier en annen selger.

Redaksjonen i humorbladet forsøker nå å finne tilbake til et normalt liv. Tiden etter terrorangrepet har vært vanskelig. Ti av bladets ansatte ble drept i angrepet 7. januar.

– Vi måtte puste ut og ta en liten pause. Noen av oss, som jeg, måtte jobbe videre med det samme. Men andre hadde bruk for mer tid, har Gérard Biard tidligere sagt til nyhetsbyrået AFP. Han er sjefredaktør i bladet.

Den siste utgaven spøker med mange forskjellige. På forsiden er det en vitsetegning med både tidligere president Nicolas Sarkozy og lederen for partiet Nasjonal front Marine Le Pen. Også paven og en islamist med et gevær mellom tennene.

De er tegnet som en hundeflokk. Le Pen ligner en Pitbull og Sarkozy en puddel. De jager en liten valp med bladet Charlie Hebdo i munnen.

Bladet har blant annet intervjuet Hellas' finansminister Yanis Varoufakis. Han hører til langt til venstre i politkken. Det gjør også Charlie Hebdos redaksjon.

Varoufakis advarer lederne i Den europeiske union (EU). Han mener det ikke er lurt å forsøke å kvitte seg med Hellas' nye regjering. Han mener det vil kunne føre til mer rasisme og nasjonalisme.

Det trykkes 2,5 millioner av onsdagens utgave. Mens bladet som kom én uke etter angrepet, ble trykket i 7 millioner eksemplarer.

Før angrepet hadde Charlie Hebdo et opplag på rundt 60.000.

Redaktør for den siste utgaven er Laurent Sourisseau. Det er en tegner som ble skadd i terrorangrepet. Han er kjent som Riss.

Bladet tar også for seg temaer som grådighet og aksjemarkedet. De spøker også om en fransk organisasjon som kjemper mot homofili og TV-kanalen BFM. De har blitt anklaget for å bryte etiske regler. Det skal de ha gjort da de meldte om terrorangrepet.

LES MER HER: Alle vil kjøpe Charlie Hebdo

LES MER HER: Nye tegninger av Muhammed

Siste utgave

På forsiden nå