Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Inviterer alle til å feire eid

Muslimenes fastemåned er over. Søndag kan alle som vil, bli med og feire høytiden eid i Oslo.

I én måned har muslimer i hele verden fastet under ramadan. Nå er det tid for fest og høytiden eid. Flere steder i Oslo arrangeres feiringer som er åpne for alle, uansett bakgrunn og religion.

Stedet SALT er et sted med kafeer og forskjellige kulturtilbud. Her er alle velkomne til arrangementet «Feir Eid med oss» søndag.

Wid Al-Saedy fikk ideen. Hun ville arrangere en fest utenfor områdene hvor folk med bakgrunn som innvandrer pleier å være.

– Stedet er mest brukt av nordmenn og turister. Vi ville vise innvandrere et sted som mange av dem ikke vet om. Vi valgte dette stedet istedenfor et lokale på Grønland, hvor mange pleier å være til vanlig. Slik kan vi skape en plass hvor folk med forskjellig bakgrunn kan møtes, sier Al-Saedy til Klar Tale.

Hun håper mange forkjellige mennesker kommer, også folk som ikke er muslimer.

– Vi vil at alle skal kunne komme og feire med oss. Vi muslimer feirer jul i Norge, selv om vi ikke er kristne. Vi ønsker å feire høytiden vår sammen med andre, uansett om vi har ulike religioner. Det handler om å ha det gøy sammen, sier hun.

Til vanlig jobber Al-Saedy med å få flyktninger ut i jobb. Hun startet prosjektet Wide-Ink. De har blant annet startet frisørsalonger og steder hvor folk kan komme og røyke vannpipe. De som jobber der, er innvandrere som sliter med å finne andre jobber.

– Jeg håper arrangementet også kan hjelpe folk til å få kontakt med hverandre. Kanskje noen som trenger jobb, møter noen som trenger folk, sier hun.

Under ramadan skal muslimer blant annet la være å spise og drikke mens sola er oppe. Da skal du tenke på dem som har mindre enn deg, og være takknemlig for det du har, forteller Al-Saedy.

– Fastemåneden skal være starten på det å bli et bedre menneske videre i livet. Eid markerer at fasten er over. Høytiden feires vanligvis med storfamilien. Her i Norge blir feiringen litt mindre. Mange går ut og spiser på restaurant. Alle kjøper seg nye klær til eid. I Midtøsten gir de eldre penger til barna i gave, sier hun.

Søndag blir det musikk og god mat på SALT.

– Vi har fått med oss somaliske kvinner som lager mat og maler med henna. Det blir også palestinsk mat og vannpipe, sier Al-Saedy.

Arrangementet har fått støtte fra organisasjonen Refugees Welcome Oslo. Slik kan de betale litt lønn til dem som stiller opp for dem.

Søndag er det også mulig å bli med og feire eid flere steder i Oslo. Blant annet blir det «Eid for alle» på Forandringshuset på Grønland.