Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Jakob Oftebro vant pris

Skuespiller Jakob Oftebro har vunnet Nordens Språkpris. Han vant for sitt engasjement for nordisk språk.

Mandag kveld mottok skuespiller Jakob Oftebro Nordens Språkpris. Han har engasjert seg for å forstå nordiske språk. Derfor hedres han.

Jakob Oftebro bor i København. Som skuespiller bruker Oftebro det skandinaviske språket. Han leker også med ulike dialekter. Det er derfor han vant prisen.

– Det er en stor ære og utrolig rørende å motta Nordens Språkpris. Jeg jobber hver dag for at vi skal se og engasjere oss i våre naboers historier og problemer. Vi er så like, men samtidig så forskjellige i Norden. Vi har utrolig mye å lære av hverandre. Det sier Oftebro i en pressemelding.

Oftebro har hatt stor suksess i filmen «Kon-Tiki». Han spiller i serien «Lilyhammer». Han er også med i det danske krigsdramaet «1864». Han var nylig i Afrika for å spille i filmen «Gullkysten». Den handler om dansk-norsk slavehandel. Det skriver seher.no.

«Kon-Tiki» er en norsk dramafilm fra 2012. Den handler om «Kon-Tiki»-ekspedisjonen til Thor Heyerdahl. Den er regissert av Joachim Rønning og Espen Sandberg. Pål Sverre Valheim Hagen spilte rollen som Thor Heyerdahl. Oftebro hadde rollen som Torstein Raaby.

Filmen fikk god omtale. Den ble en av de best besøkte norske filmer noen gang. Det kostet 93 millioner å lage filmen. Det betyr at det er en av de filmene som har kostet mest å lage i Norge. Filmen ble solgt til 33 land. «Kon-Tiki» ble nominert til Oscar og Golden Globe. Det var for beste fremmedspråklige film. Den vant ingen priser. Det skriver nettsiden Wikipedia.

Jakob Oftebro er sønn av skuespiller Nils Ole Oftebro og kulturjournalist Kaja Korsvold.

Oftebro kom inn på Statens Teaterhøgskole i 2004. Da var han bare 18 år. Han var ikke ferdig med videregående skole. Våren 2007 jobbet Oftebro på Rogaland Teater. Etter det studerte han videre ved Statens Teaterskole i København. Han har bodd i København de siste sju årene.

Språkprisen ble delt ut på Abbediengen hovedgård i Oslo mandag kveld. Foreningen Norden har delt ut språkprisen årlig siden 2010. Vigdís Finnbogadóttir fikk prisen i fjor. Hun er tidligere president på Island. I 2012 var det skuespiller Ghita Nørby som fikk prisen. Den svenske artisten Timbuktu fikk prisen i 2011. Programleder Fredrik Skavlan vant prisen i 2010.