Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Jeg har alltid hatt lyst til å gjøre det

Hilde Skaar gjorde det bra på musikk-festivalen by:Larm i februar. Hun var klar til det meste. Det har alltid vært drømmen. Så kom korona.

Den første musikk-platen hun skulle gi ut, ble utsatt. Sommerens turne ble avlyst. Men Skaar har fortsatt tro på at det skal gå bra.

– Jeg får min sjanse igjen. Jeg har ikke tenkt å sutre over det som kunne vært, sier hun til nyhetsbyrået NTB. Det skjer like etter at hun er klar med sin første plate. Den heter «The Other Side Of Waiting». Hun bruker etternavnet Skaar som artistnavn.

– På første plate skal gjerne «alt ut». Er dette oppsummeringen av karrieren din som artist?

– Ja. På en måte. Men etter å ha skrevet to-tre låter som skulle med, syntes jeg de passet sammen. De ga en mening sammen. Derfor er ikke dette en plate der alt kommer frem. Jeg er veldig eksistensiell av meg. Jeg synes det er kult å se etter meninger i sangene. Dette er ikke bare tilfeldige sanger. Det var hele tiden meningen at de skulle stå sammen. Da er de like gode sammen som de er hver for seg. Jeg vil vise folk den større visjonen min. Det skal være et helhetlig preg. Jeg vil ikke «bare slippe litt musikk», sier Skaar.

Skaar har troen på at folk vil finne fram til platen hun har laget. Det tror hun selv om folk nå ofte følger spillelister eller hører på enkelte låter.

– De fleste hører på musikk hele tiden. Mange hører på den samme låta igjen og igjen, uten å tenke så mye på artisten. Men jeg tror jeg kan få litt flere lyttere for hver plate jeg lager, sier Skaar. Hun tøyser med at hun har lave mål, og at hun er fornøyd om tre personer hører på denne platen.

– Men det er lurt å gå små skritt i starten, sier hun mer alvorlig. 

– Jeg skal strekke seg langt, samtidig som jeg må være realistisk. Da kan jeg unngå å bli skuffet. Det er beintøft. Skal jeg klare meg i denne bransjen, så er det viktig for meg å ha en trygghet i at dette vil jeg gjøre uansett. Jeg vet det kommer til å gå opp og ned. Dette året er et godt eksempel på det. Men det er alltid noe positivt i den andre enden.

For dette har alltid vært Hilde Skaars innerste ønske. Hun sliter med å svare på spørsmålet om hva som gjør at hun vil leve av musikk.

– Det høres rart ut. Men jeg har alltid hatt lyst til å gjøre det. Det har jeg gjort helt fra jeg var liten og gikk i barnehagen hjemme på Stord. Mamma og pappa sier at jeg stod på en stol når vi skulle spise lunsj sammen, og sang en ny sang hver dag. Jeg var hun der irriterende, lille jenta! Jeg har alltid hatt en uforklarlig, indre ro i at dette vil ordne seg fremover. Jeg har vært trygg på at det er dette jeg skal gjøre, selv om ingen vet det ennå. Det gjør det enklere for meg. Jeg tror det er en plass for meg og måten jeg tolker ting på, selv om ting ikke går så veldig bra akkurat nå.

Skaar sier at det har vært en stor overgang fra å ha musikken som en stor drøm, til hun begynte å se på det som jobben sitt.

– Det har vært en spennende å gå fra å være en drømmende tenåring til å jobbe med noe jeg ikke har utdanning i. Jeg gikk musikklinjen på videregående. Jeg lærte meg noter og grunnleggende piano og musikkteori der. Jeg har ikke følt noe behov for å studere. Jeg er glad i å studere, men har ikke studert musikk. Da hadde jeg tatt vekk så mye tid bort fra det jeg vil få til.

Nå er platen ferdig. Skaar sier at alt hun opplever nå kan bli erfaringer til senere. Hun tenker mye, og det er nyttig når hun skriver låter. Hun føler at hun har mye hun har lyst til å skrive om framover.

– Det blir så så gøy å gå inn i studio og få ut alle ideene og lage ting. Jeg har klare tanker om det musikalske, sier Skaar. Hun gleder seg til hun kan ha konsert igjen.

– Jeg liker å være i studio. Men jeg føler jeg får vist meg best fram på ei scene. Da skjønner folk virkelig hva jeg vil. Da er jeg tilbake på stolen i barnehagen!