Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Jeg overlevde for å kunne fortelle

Hvordan var det å være ung og homofil i London tidlig på 80-tallet? Det var årene da mange døde av aids. Med TV-serien «It's a Sin» skildrer Russell T. Davies denne tiden, som han selv opplevde.

Serien «It's a Sin» har fått terningkast fem av både VG og NRK Filmpolitiet. 

Vi følger Ritchie, Colin, Roscoe, Ash og Jill. Hver og en av disse rollefigurene har modeller i virkeligheten. Det sier Russel T. Davies. Han har skrevet manuset til den nye HBO-serien.

– Det er en miks av alle jeg møtte i løpet av de årene. Jeg kan spore hver eneste replikk til noen eller noe, sier han og legger til:

– Jeg levde det livet som alle hovedpersonene i serien lever. Jeg overlevde for å kunne fortelle.

«It's a Sin» handler om fire homofile gutter. De kommer fra ulike miljø rundt om i England.

De møtes i London og deler leilighet med en kvinne som heter Jill. De lever under en dødelig epidemi – nemlig aids. Jill blir aktivist og arrangerer protest-tog. Hun spilles av Lydia West. Den virkelige Jill Naider har fått rollen som moren hennes i serien.

– Det var vår måte å hedre henne på, for alt det hun gjorde. Jeg gjorde fine ting jeg også, men hun gjorde så mye mer. Hun sto lengst fram i front-linjen. Hun har fantastiske fortellinger å komme med. Det var en ære å få hylle henne på denne måten, sier Russell T. Davies.

De fem episodene av «It's A Sin» gir seerne både sorg og glede. Davies sier at det var akkurat dette han ville oppnå med serien.

– Vi mistet alle vennene våre. Også i livet ellers mister vi våre nære og kjære. Jeg ville skape følelsen av sorg og savn, men også fortelle om vennskap og familie. Om både det som var bra, og det som var dårlig.

– Det er laget mange dramaer om aids som slutter med at du som tilskuer bare kjenner på sinne. Det ville jeg ikke med «It's A Sin».

Serien var ferdig spilt inn rett før korona-pandemien brøt ut i verden. Davies er forundret over at mange voksne snakker om dette viruset som det første som truer oss.

– Det gjør at man får lyst til å rekke opp hånden og rope: «Hallo, vi har vært med på dette før».

Davies kom ut som homofil sent i tenårene, og forteller at det for ham stort sett gikk fint.

– Foreldrene mine var lærer. De hadde ikke noe problem med det. De ble ikke overrasket. Og så møtte jeg kjæresten min som jeg levde sammen med i 20 år. Helt til han døde av kreft.

I England har Davies blitt omtalt som et geni. Det ler han litt av. Han sier «det positive med det er vel at det får meg til å hele tiden skjerpe meg».

I de siste årene har han gitt oss serier som «Years and Years» og «A Very English Scandal

TV-serien «It's A Sin» fikk premiere på HBO Nordic 23. januar.