Kultur
Bilde 1 av 5

– Jeg skal ikke bli kjendis, men være musiker

Åge Aleksandersen synes det er mye mas om at han fyller 70 år denne uken. – Alle spør meg «hvor lenge har du tenkt å holde på?» eller «når skal du slutte?»

Åge Aleksandersen har ikke tenkt å gi seg. Ikke på lenge. Han skriver nye sanger. Han er også klar for ny turné med Sambandet til sommeren.

– Jeg holder på så lenge jeg føler en viss verdighet, sier Aleksandersen til nyhetsbyrået NTB.

Han forklarer at han vil prestere ordentlig. Det er viktig å behandle publikum med respekt.

Aleksandersen er glad for at han føler disse kravene. Da må han forberede seg og jobbe.

– Det tror jeg er bra! For en eldre herre er det bra å ha mye å jobbe med. Det er ikke meg å sette meg hjemme og se på TV, sier han.

Han ler og innrømmer at han føler seg som 30 år eller 40 år i hodet.

– Men jeg får en saftig påminnelse hver morgen når jeg står foran speilet! Det er nådeløst.

Åge Aleksandersen startet karrieren i bandet Prudence. Rockebandet fra Namsos i Trøndelag spilte fra 1969 til 1975. Han trodde ikke bandet skulle vare.

– Men det utviklet seg til å bli et yrke.

Aleksandersen merker at låtene hans har utviklet seg med alderen.

– Du forandrer deg. Verden forandrer seg. I begynnelsen skrev jeg bare sanger om å spelle i band. Det er ikke så jævlig interessant i lengden!

Aleksandersen er like glad i å skrive som før. Men han bruker lengre tid nå.

Han skriver noen sanger akkurat nå. Men det usikkert om det blir plate av det. Hans siste album kom i 2014.

– Verden har forandret seg med strømming. Da er det ikke sikkert at 10–12 sanger i den gamle fullformat-greia er saken? Men jeg er ikke redd for det. Jeg synes det er interessant at du kan gi ut én sang. Eller noe som ligner på en EP med tre-fire sanger, sier Aleksandersen.

Selv var han på turné første gangen da Per Borten var statsminister.

– Det var før mobiltelefoner, før datamaskiner, før PC-er. Jeg var med fra LP-en til kassetten. Så kom CD-en.

Torsdag 21. mars er den store dagen. Aleksandersen fyller 70 år.

– Forrige gang jeg gjorde så mange intervjuer, var for ti år siden. Da fylte jeg 60. Jeg skal berolige de over 120.000 som følger meg på Facebook: Jeg har ikke tenkt å bli noen kjendis. Jeg vil forbli musiker, sier artisten.

Lørdag vises konserten som feiret Aleksandersen. Den ble spilt inn på museet Rockheim i Trondheim 5. mars. Flere musikere spiller Aleksandersens låter.

– Det var en alvorlig opplevelse. Det tok meg et par døgn å ta det ordentlig innover meg. Det var også interessant: Mange ganger under konserten tenkte jeg «faen, hvorfor gjorde ikke jeg den sangen sånn»!

Bandet hans Sambandet var med på konserten.

– Det var flott å sitte i salen og høre på bandet mitt, hvor flinke de er. Det rører meg faktisk. Jeg står på scenen med dem ellers. Da får jeg ikke samme opplevelsen, sier han.

1. juni skal han og Sambandet ut på ny turné. Den heter «3570». Navnet viser til at Åge er 70 år gammel. Og at plata «Levva Livet» er 35 år gammel.

– I fjor gjorde jeg og Sambandet 34 festivaler. I år gjør vi 17. Jeg trapper ned litt. Det er reisingen jeg merker årene på. Neste år trapper vi ned enda litt mer – men jeg har ikke tenkt å slutte!

«Åge Aleksandersen 70 år» vises på NRK1 lørdag klokka 21.20. Disse artistene opptrer:

* Ole Paus, Bjørn Eidsvåg, Mari Boine, Frode Fjellheim, Roger Ludvigsen, Silje Nergaard.

* Prudence med Kine Wallum, Stian Wallum, Kjell Ove Riseth, Johan Tangen, Kaare Skevik JR.

* Odd Nordstoga, Janove Ottesen, Elg, Frode Alnæs, Øystein Sunde, Halvdan Sivertsen, Magnus Grønneberg, Morten Abel, Anders Jektvik, Arve Tellefsen, Stein og Christian Ingebrigtsen.

* Ingebjørg Bratland, Sivert Høyem, Christer Knutsen, Hanne Boel, Mikael Wiehe.

* Sambandet var husorkester: Steinar Krokstad, Kaare Kolve, Christian Eriksen, Skjalg Raaen, Terje Tranaas, Jens Petter Antonsen, Gunnar Pedersen, Bjørn Røstad, Morten Skaget.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå