Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Jordal reiser landet rundt alene

Riksteatret sender skuespiller Helge Jordal kysten rundt. Han står alene på scenen i forestillingen «Førstereis».

Skuespilleren Helge Jordal skal reise rundt i hele landet. Han skal spille alene i forestillingen «Førstereis» for Riksteatret.

Forestillingen hadde stor suksess på Den Nationale Scene i Bergen. Der så 15.000 publikummere forestillingen. Nå skal den erfarne skuespilleren til hele 22 steder i Norge.

– Det er et langt stykke og jeg spiller rundt 15 roller. Men det er litt urteater, så det er veldig gøy å få bruke teaterfaget skikkelig, sier Jordal til kanalen NRK.

Historien «Førstereis» er skrevet av Morten Lorentzen. Handlingen er fra tiden da mange nordmenn jobbet til sjøs. Etter andre verdenskrig ble slike jobber redningen for mange unge menn.

Stykket handler om 15 år gamle Martin. Han rømmer fra guttehjemmet han bor på for å dra til sjøs. Han er førstereisgutt. Det betyr at han skal ut på sin første reise på sjøen.

Publikum får blant annet være med på vakter på broen. De får oppleve julefeiring om bord og møtet med den vakre Christiana fra Rio de Janeiro i Brasil.

«Førstereis» er regissert av Lasse Kolsrud. Forestillingen hadde urpremiere på Den Nationale Scene i september 2011. 16. oktober starter nye forestillinger. Det blir nypremiere på Riksteatrets scene i Nydalen i Oslo.

Turneen starter i Vadsø i Finnmark 21. oktober. Deretter drar stykket videre til Kirkenes, Hammerfest og Alta i Finnmark. Så drar de innom Tromsø og Finnsnes i Troms, og Narvik, Svolvær, Stokmarknes, Harstad og Bodø i Nordland. Turen går videre til Stjørdal i Nord-Trøndelag og Melhus i Sør-Trøndelag. Deretter spiller Jordal i Sandefjord og Nøtterøy i Vestfold, Drammen i Buskerud og Risør og Grimstad i Aust-Agder. Til slutt venter Mandal i Vest-Agder, Sandnes i Rogaland og Stord i Hordaland.

Under turneen vil Riksteatret vise utstillingen «Førstereis» i kulturhusene. Hvalfangst-museet har gitt dem bilder og ting å vise fram.