Kultur

Julefyll og lite å gjøre i jula

Du får ikke julefred, dalende snø og Jesusbarn med artisten Hans Rotmo. Han synger om jule-fyllefest på lokalet og ølbrygging.

Musiker Hans Rotmo gjør som de andre artistene: Han drar på turné før jul. Men Rotmo tror ikke på Gud.
– Jeg er en ateist som lager julesanger for å ta tilbake julen. For julen, den hører ateistene til. Den er vår, sier artisten.

Han gir ut CDen «Vårres jul 2». Det ble bråk blant kristne da hans første album «Vårres jul» kom ut i 1980. Ti år senere måtte de lage en mer kristelig versjon. Da solgte plutselig albumet i over 100.000 eksemplarer. Rotmo mener at juletidene er bedre for ateister nå.

For tittellåten fra 1980, «Vårres jul», har for lengst sneket seg inn i julehefter. Sangen synges til og med i kirker. Folk begynner å skjønne at julen har røtter lenger tilbake enn til Jesus i krybben, mener Rotmo.
– Nå står ateistene så støtt og er så trygge at jeg har strukket ut en hånd til Jesus også. Han er gitt et lite rom i vår julefeiring, sier Rotmo.
På den første sangen på det nye albumet synger han om «Jul i barnehagen» og Jesusbarnet Arne Bjarne.

Men det aller største rommet i Rotmos jul, det har øl. Han mener at det å drikke øl er en skikkelig gammel jule-tradisjon.
– Da står du solid i svært lange tradisjoner. Ølet er eldst, siden uminnelige tider har vi drukket øl, sier han.

62-åringen viser til et dikt av skalden Tormod Hornklove. Det er fra rundt år 900: «Å drikke jul midtvinters og skåle for års-vekst og fred».

Hans Rotmo har lest mye om julen. Han sier at den er en blanding av hedenske, katolske og romerske tradisjoner. Albumet «Vårres jul» handlet om landsbygda i gamle dager. Album nummer to er om den moderne julen i byen. Det handler om digitalt juletre og barnehagens blanding av halvglemte tradisjoner. Det synges også om en vilter, moderne julaften med ilder. Og en rocka jul med kebab og  røyking av hasjisj.

Turneen starter 20. november og varer til 19. desember. Og billettene er populære. De fleste konsertene er allerede utsolgt.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå