Kultur

Julegavene avslører oss

På julaften ligger små og store sannheter om forholdene mellom oss pent innpakket under juletreet. De venter på å bli avslørt.

Å gi en gave er mye mer enn du tror.

– Begge parter har forventinger når de gir gaver til hverandre. Den som gir, ønsker å gi noe som viser hva mottakeren betyr for dem. Folk ønsker å vise at de kjenner den andre personen godt. De vil også vise at de vet hva han eller hun ønsker seg. Det er ved å gi noe av verdi. Det gjelder enten man har brukt tid, omtanke eller penger på gaven. Det sier sosial-antropolog Gunn-Helen Øye til nyhetsbyrået NTB.

Den perfekte gaven treffer mottakeren. Slik får den som gir, takknemlighet tilbake. Men det er ikke lett å finne en perfekt gave:

– Dessverre er det nok slik at mange er redd for å skuffe. De er også redd for å gi for mye eller for lite. Gavene sier også mye om hva vi faktisk mener om mottakeren. Det kan ende dårlig, sier Øye.

Noen presanger er det morsomt å kjøpe. De næreste og kjæreste vet vi gjerne godt hva ønsker seg. Foreldre vet hva barna vil ha. Og i parforhold er det sannsynlig at du kjøper en gave som faller i smak. Om det skulle være litt feil, blir du fort tilgitt.

– Vennegaver og tøysegaver er det også gøy å kjøpe. Men så er det gavene du kjøper fordi du må. De er det ofte mange av. Som oftest er det kvinnene i familien som har oppgaven med å kjøpe inn disse. Det kan være gaver til venner, venners barn, egne slektninger eller svigerfamilien. De fleste som gir gaver til hverandre, har noen regler. Det kan for eksempel være at nieser og nevøer får presang til de er fylt 13. Det kan også være at du ikke bruker mer enn et fast beløp, sier Øye.

Andre sørger for å skrive ned hva de får og hva de gir hvert år. Slik kan de sjekke listen til neste jul.

– For mange er det slik at de utveksler presanger med flere enn de egentlig ønsker, sier Øye.

Vanlige problemer er hva du gir til en som «har alt». Det kan også være vanskelig å gi gave til en du ikke kjenner så godt som du føler at du burde.

– Ønskelister kan være et godt hjelpemiddel. Særlig barn og unge syns det er greit å dele ut slike, sier Øye.

Voksne kan være vanskeligere å finne noe til. Det kan friste å avtale å droppe gavene. Men hva da hvis den ene sier «du behøver ikke å gi meg noe, men jeg vil gi deg en presang uansett»?

– Slik ubalanse kan gi en ubehagelig følelse. Det kan virke som om den ene ikke bryr seg, sier Øye.

Noen gaver kan sende sterke signaler. Da bør du kanskje heller la være å gi dem.

– Gaver avslører mye mer enn vi tror. Bestefar kan gi en løs, lang kjole som ikke er utringet til en 16-åring. Da har han kanskje en moralsk mening med gaven. Den kan være et hint om hvordan han vil at hun bør kle seg, sier Øye.

Øye sier at ikke alle gaver er skjulte hint. Noen tolker gavene for mye. Det kan være du føler at du ikke er flink til å lage mat. Da kan kokeboken fra mamma bli et hint om at du er en dårlig kokk.

– Gavene er uansett signaler som avslører forholdet vårt. Signalene avhenger av hvem som gir og får. Mange synes dette utrolig vanskelig. I jula er det i tillegg et sosialt press. Mange har følelsen av at alle andre har det perfekt. Problemer i familien blir veldig tydelige når det er jul, sier Øye.

Hun har dessverre ingen løsning på julegave-problemer:

– Kanskje være ærlig med seg selv. Skrive ned en liste over hvem du ønsker å glede og hva du tror vil gjøre denne personen glad. Men jeg tror du skal være veldig sterk. Det er for å klare å holde deg til den lista og stryke alle gavene du må gi.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå