Kultur

Julestemning på øret

Det mangler ikke på julestemning blant lydbøkene. Du kan få både julekos og skumle historier på lydbok i jula.

Det er mye å velge blant for dem som liker julehistorier på lydbok. En av klassikerne som hører julen til, er «Snekker Andersen og julenissen». Den finnes på lydbok, sammen med andre julefortellinger skrevet av Alf Prøysen. Fortellingen handler om Snekker Andersen. Han kler seg ut som nisse på julaften. Han skal late som han er nissen, og dele ut gaver til barna sine. Men så møter han den ekte nissen. De to blir enige om å gi gaver til hverandres barn. Men nissebarna synes ikke det er noe morsomt med en nisse på julaften. De ser jo nisser hele året. Derimot synes de det er veldig stas med en helt ekte snekker.

En annen kjent julehistorie du kan lytte til, er «En julefortelling» av Charles Dickens. Den handler om Ebenezer Scrooge. Han er den eneste som ikke gleder seg til jul. Han er bare opptatt av pengene sine, og synes jula er bare tull. Men så blir han oppsøkt av tre ånder. De viser ham hvem han er, og hvordan livet hans kunne blitt.

Barna kan også kose seg med historien om Petter og Lottes jul på lydbok. Den er skrevet av Elsa Beskow. Mange foreldre husker nok historiene om Peter og Lotte fra de selv var små. De to barna bor hos tante Grønn, tante Fiolett og tante Brun. Nå skal de feire sin første jul sammen med tantene, onkel Blå og puddelen Prikk.

Også Rampete Robin synes det er gøy med jul. Men han er ikke like veloppdragen som Petter og Lotte. I boka «Rampete Robin feirer jul» av Francesca Simon, klarer Robin å lage mye trøbbel. Han ødelegger skolens julespill. Så prøver han å sette opp en felle for julenissen. Og den koselige julemiddagen familien hadde tenkt seg, går slett ikke slik som planlagt.

Men det er slett ikke bare moro og julekos blant julelydbøkene. De som heller vil høre noe skumlere, kan for eksempel satse på lydboka «En kriminelt god jul». Her har Nils Nordberg funnet frem 15 krim-historier. Det er én for lille julaften, én for julaften, og én for hver av de tretten juledagene. Du blant annet møte Agatha Christies detektiv Hercule Poirot. Og du får vite hvordan det går når detektiven Varg Veum prøver å være både detektiv og julenisse.

Også krim-forfatter Camilla Läckberg har skrevet krim til julen. Boka heter «Snøstorm og mandelduft». En familie er samlet til slekts-treff på en øy i julen. På grunn av en snøstorm, er det ikke mulig å komme seg til eller fra øya. Så faller en mann i familien død om. Hvem drepte ham?

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå