Kultur

Kampen om tungtvannet

Tyskerne ville bruke norsk tungtvann til å lage en atombombe. Søndag starter TV-serien som viser kampen for å hindre det.

75 millioner kroner. Det er prisen for å lage TV-serie om dramaet rundt det norske tungtvannet under 2. verdenskrig.

«Kampen om tungtvannet» starter søndag 4. januar. Det er kjappe sceneskift og storslått norsk natur. Skuespillere fra hele Europa er med.

– Mange lurer på hvordan dette var mulig å få til under 150 millioner kroner, sier Tone C. Rønning til nyhetsbyrået NTB. Hun er prosjektredaktør i NRK.

Produsent John M. Jacobsen får mye av æren for at prosjektet er blitt virkelig.

Regissør Per-Olav Sørensen kaller serien for et drømmeprosjekt:

– Det er kappløpet mot atombomben vi snakker om. Vi ser det som skjer fra både tysk, britisk og norsk side. Snøkledde vidder, tyske gater, forhørsrom og laboratorier. Vi gir deg alt, sier Sørensen til NTB.

«Kampen om tungtvannet» er i seks deler.

Tungtvannet ble laget på kraftverket Vermork på Rjukan. Under 2. verdenskrig trodde de at tungtvann var viktig for å lage atomvåpen. Den norske militære styrken Kompani Linge ble sendt fra England. Vinteren 1943 saboterte de produksjonen av tungtvann. Men etter kort tid startet tyskerne opp igjen.

Det er tre hovedkarakterer i TV-serien. Dennis Storhøi spiller Hydro-direktør Bjørn Henriksen. Espen Klouman Høiner spiller Leif Tronstad. Han er mannen som var med på å bygge anlegget på Vemork. Senere ble han svært viktig i planleggingen av sabotasje-aksjoner i Norge. Christoph Bach spiller den tyske fysikeren og nobelpris-vinneren Werner Heisenberg. Han ledet tyskernes arbeid med å utvikle atomenergi.

– Vi har hatt stor respekt for de virkelige hendelsene. Vi er tett på det som faktisk skjedde. Særlig i sabotasje-aksjonene. Der har vi omtrent gått i hælene på de virkelige sabotørene mot Vemork, sier Sørensen.

Karakteren Werner Heisenberg var det mest spennende å jobbe med, mener Sørensen. For kort tid siden fant de brev mellom fysikeren og kona hans. Slik fikk verden vite mer om vitenskapsmannen.

– Uansett hvor mye undersøkelser vi gjør, så blir vi jo ikke klok på hvem han var. Men vi har laget en versjon jeg er svært glad for, sier Sørensen.

Regissøren sier at Christoph Bach var rett mann for rollen.

– Han klarer å skildre denne supersmarte, sofistikerte og arrogante mannen. Vi tror virkelig på ham.

Heisenberg-rollen var utfordrende, ifølge Bach.

– Det er sagt og skrevet så mye. På et punkt bare må jobbe slik du tror rollen skal være. Med historiske karakterer er det jo slik. Her var det rett og slett helt umulig å finne sannheten, sier han.

Den tyske skuespilleren roser den norske regissørens måte å skape serien på.

– Mange av skuespillerne gjorde en stor jobb med å undersøke sin rolle. Sørensen lyttet og var åpen. Underveis tilførte dette mye farge og dybde, sier Bach.

– Hvorfor skal vi se «Kampen om tungtvannet»?

– Dilemmaene disse personene stilles overfor er interessante nok i seg selv, mener Sørensen.

Han tror også de fleste vil sitte og lure på hvordan de selv ville reagert i lignende situasjoner.

– I tillegg byr serien på veldig spennende hendelser. Folk får en unik mulighet til å vite det som faktisk skjedde.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå