Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Kan ha funnet Nefertitis grav

Ingen har klart å finne graven til dronning Nefertiti i Egypt. Nå kan en arkeolog ha funnet døra til graven.

Dronning Nefertiti kan ha blitt gravlagt rett ved farao Tutankhamons gravkammer i Egypt. Det tror arkeologen Nicolas Reeves. Han har sett nøye på detaljene på gamle bilder av graven i Kongenes dal. Der fant han noen sprekker som han tror skjuler to hemmelige dører. Det skriver avisa The Economist.

Nicolas Reeves jobber ved universitetet i Arizona i USA. Reeves sier nå egyptiske myndigheter bør teste om det stemmer. Reeves tror at den ene av dørene leder til dronning Nefertitis gravkammer. Eller i det minste til en prinsesses gravkammer.

Graven til Tutankhamon ble oppdaget i 1922. Da sto alt urørt. Flere ting var litt annerledes. Gravkammeret er lite. Mange av tingene der har vist seg å være brukte. Også måten graven er bygget på var mer vanlig for dronninger enn konger på den tiden.

Nefertiti var stemoren til Tutankhamon. Hun hadde mye makt, og har trolig flere ganger brukt kongekappen. Men hun gjorde trolig noe upopulært da hennes mann hadde vært konge i 12 år. En av hennes døtre ble isteden dronning.

Hvis Reeves har rett, ser det ut til at Tutankhamon fikk restene etter sin fars kones gravkammer. Det skriver nettavisa aftenposten.no.