Kultur

Kan vinne igjen

Den norske filmen «Upperdog» kan få Nordisk Råds Filmpris.

Sara Johnsen har skrevet manus og regissert «Upperdog». Filmen ble en av vinnerne under utdelingen av Amanda-prisene i helga. Filmen fikk fem priser. Blant annet prisen for «Beste film» og «Beste regi».

Nå kan «Upperdog» få enda en pris. Filmen kan vinne Nordisk Råds Filmpris.

– Det er en stor ære å bli nominert, sier Johnsen til nettavisa aftenposten.no.

LES OGSÅ: Pris til Lars von Trier

Nordisk Råds Filmpris ble delt ut første gang i 2002. Da fylte Nordisk Råd 50 år. Filmprisen er blitt en fast, årlig pris for film som er laget i de nordiske landene. Danmark har fått prisen tre ganger. Sverige har fått den to ganger. Og én gang har prisen gått til en finsk film. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Prisen er på 350.000 danske kroner. Den deles likt mellom regissør, manusforfatter og produsent.

Le LD Nguyen og Øyvor Dalan Vik er i den norske juryen. De sier at «Upperdog» er spesiell. Den handler om å ta vanskelige valg.

LES OGSÅ: Vil se norske filmer

De andre nominerte filmene er «Submarino» (Danmark), «Miesten Vuoro» (Finland), «The Good Heart» (Island) og «Metropia» (Sverige).

Johnsen har ikke sett noen av de andre nominerte filmene.

– Jeg skulle gjerne sett de. Men kanskje er det like greit ikke å gjøre det. Da vet jeg ikke hvor hard konkurransen blir, sier Johnsen til kanalen

.

LES OGSÅ: Hun fikk Nordisk Råds litteraturpris

I Upperdog møter vi fire unge mennesker. Søsknene Yanne og Axel er adoptert til Norge. Men de bor hos hver sin familie i Oslo. Axel har vokst opp hos en rik familie. Han vet ikke at han har en storesøster i samme by. Yanne har vokst opp på Østkanten i Oslo. Hun husker at hun kom til Norge med broren sin. Men hun lurer på hvor han er nå.

Yanne er venninne med polske Maria. Maria får jobb som hushjelp hos foreldrene til Alex. Og Yanne møter en tidligere soldat som har vært i Afghanistan.

LES OGSÅ: Lover flere filmer

20. oktober blir det bestemt hvilken film som vinner Nordisk Råds Filmpris. Prisen deles ut 2. november. Det skjer i Reykjavik på Island.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå