Kultur

Karius og Baktus på urdu og somali

I 60 år har Karius og Baktus gitt norske barn en morsom fortelling om tannpussen. Nå skal nye lesere møte de to bustete tanntrollene.

Karius og Baktus er to tanntroll som bor i tennene til gutten Jens. Det gir Jens vonde hull i tennene. Jens lærer etter hvert at det er lurt å pusse tennene.

Den kjente barneboka kan nå leses på urdu og somali. Det melder forlaget Cappelen Damm.

De to bøkene har tekst på norsk i tillegg til somali og urdu. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Boka er skrevet og tegnet av Thorbjørn Egner. Allerede i 1941 ble det gitt ut en historie om Karius og Baktus. Det var i en bok med flere fortellinger for barn. De bustete tanntrollene fikk sin egen bok i 1949. Det skriver nettsiden wikipedia.

LES MER HER: Hele Norge skal feire Egner

Innholdet er lik den originale, norske versjonen. Thorbjørn Egners kjente tegninger er også på plass.

Boken gis ut i anledning Thorbjørn Egners 100-årsjubileum. Cappelen Damm vil at en bit norsk barnekultur når nye lesere.

– I forbindelse med mangfolds-året fikk vi ideen om tospråklige utgaver av Karius og Baktus. Det er for at enda flere skulle få glede av historien. Vi tenkte det var fint for å forstå språket. Og også for tannhelse og for en følelse av fellesskap med andre barn, sier Marit Egner Engh.

Marit Egner Engh er datteren til Thorbjørn Egner. 12. desember er det 100 år siden Thorbjørn Egner ble født.

– Jeg håper at folk vil kunne lese bøkene på helse-stasjoner. Og at de i tillegg vil finnes på bibliotek, skoler og barnehager rundt om i landet, sier hun.

Thorbjørn Egner er en kjent, norsk forfatter. Han skrev bøker både for voksne og barn. Han er mest kjent for barnebøkene «Folk og Røvere i Kardemomme By», «Dyrene i Hakkebakkeskogen» og «Karius og Baktus».

I Dyreparken i Kristiansand ble Kardemomme By åpnet 1991. Den ble åpnet av Annie Egner. Det var Thorbjørn Egners kone. Thorbjørn Egner rakk ikke å få se byen helt ferdig før han døde. Han døde natt til julaften 1990. Egner ble 78 år gammel.

I 1955 ble det laget en film om Karius og Baktus. Den har også ført til at figurene har blitt mer populære. Ivo Caprino har laget filmen. Remo Caprino spiller Jens i filmen. Han er sønnen til Ivo Caprino.

Navnene til de to tanntrollene skal komme fra «karies-bakterier». Det er de bakteriene som lager hull i tennene. Det ble til navnene Karius (karies) og Baktus (bakterie).

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå