Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Kepler feirer ti år

Alexander og Alexandra Ahndoril skriver bøker sammen. De skriver under kallenavnet Lars Kepler.

Bøkene om Joona Linna selger godt i Norge. I år er det ti år siden thrilleren «Hypnotisøren» ble gitt ut. Lars Kepler står som forfatter av bøkene om Joona Linna. Lars Kepler er et psevdonym. Psevdonym betyr et kallenavn og at forfatteren heter noe annet. Det er Alexander og Alexandra Ahndoril som er forfatterne av bøkene om Joona Linna. De var kjente forfattere før de begynte å skrive sammen. De synes det var best å bruke et kallenavn når de skulle skrive sammen. De hadde ikke skrevet krim før. «Hypnotisøren» var deres første krimbok. Den ble en stor suksess.

De har solgt 1,1 millioner bøker i Joona Linna-serien i Norge. I verden har de solgt cirka 14 millioner bøker i 60 ulike land.

Kepler-paret skriver thrillere som er ekstra dystre og brutale. «Brutalt, blodig – og intenst spennende: Lars Kepler skriver ikke krim for pyser». Det skrev avisa VG om boka «Kaninjegeren» i 2016.

– Vi skriver våre verste mareritt. Selv om vi skriver om fæle ting, så husk at virkeligheten er verre. Det er bare å åpne en hvilken som helst avis, så får man beviset. Det sier Alexander til nyhetsbyrået NTB.

Alexandra har alltid mareritt like før en bok er skrevet ferdig. En gang ble det så ille at de måtte flytte. De hadde brukt sin egen leilighet i boka. For kona Alexandra ble det for levende.

– Hun så skygger overalt. Hun var oppe og gikk om natten fordi hun trodde hun hørte noe. Ofte så hun for seg ansikter presset mot vindusruten, sier Alexander.

De måtte finne et nytt hus.

– Vi måtte bort. Vi måtte finne oss et hus som vi ikke forbant med skumle ting.

Paret har skrevet sju bøker om politi-etterforskeren Joona og Saga. Snart kommer den åttende boka. Den kommer til høsten. Først har paret gitt ut en ny utgave av debut-krimmen «Hypnotisøren». Den skulle egentlig trykkes opp på nytt med nytt omslag. Det var for å feire at det er ti år siden den kom ut. De leste boka på nytt. Den var annerledes enn andre Kepler-bøker. Derfor valgte de å skrive boka helt på nytt. De har lagt til andre ting i handlingen.

Paret skriver krim på heltid. De har aldri angret på at de byttet sjanger.

– Det er dette vi er gode på. Vi lever drømmen vår. For de tre barna våre har det også vært veldig fint at mor og far kan være hjemme og skrive. Og at vi jobber sammen. Nei, vi blir ikke lei av hverandre. Jeg synes det er det beste som finnes. Det å kunne dele så mye tid og ideer med Alexander, sier Alexandra.

Krimsjangeren sørger for stadige utfordringer. Det skal gjøres undersøkelser. Det skal skrives troverdig. Det skal ikke være noe som gjentar seg i duoens bøker.

Forfatterne sier at folk leser krim fordi det starter med kaos. Etter hvert får vi svar og den skyldige blir tatt. Da får vi en følelse av renselse.

Alexander tuller med at målet med bøkene er å gi leserne mareritt og hjerteproblemer.

– Vårt mål er selvfølgelig å skrive spennende bøker. Så spennende at folk sliter med å puste. Så får leserne avgjøre om vi lykkes.