Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Kinesisk kunstner kritiserer

Ai Weiwei ble fengslet for kritikk. Nå kritiserer han igjen myndighetene i Kina.

Den kinesiske kunstneren Ai Weiwei kommer med ny kritikk av sitt hjemland Kina. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Ai Weiwei har skrevet et debatt-inlegg i magasinet Newsweek. Der skriver han at Beijing er «voldens by». Beijing er hovedstaden i Kina. Han skriver om mennesker som flytter fra landsbygda og inn til den kinesiske hovedstaden. De leter etter jobb. Men de finner sjelden noe. Det er en håpløs situasjon, skriver Ai Weiwei.

LES MER HER: Aktivists kone ble borte

Weiwei ble fengslet tidligere i vår. Myndighetene sa at det var fordi han ikke betalte nok skatt. Men kritikere av regimet sier at det var fordi han snakket imot regimet.

Weiwei ble sluppet fri i juni. Da hadde han sittet fengslet i 81 dager. Han fikk beskjed om at han måtte holde seg unna politiske aktiviteter og å snakke med mediene. Det gjør han altså ikke.

– Hvert eneste år kommer millioner til Beijing for å bygge bruer, gater og hus. De er Beijings slaver, skriver Ai Weiwei i Newsweek.

– De bor midlertidig i ulovlige bygninger. De blir ødelagt etter hvert som byen blir større. Hvem eier husene? De tilhører regjeringen, kullsjefene, lederne for de store selskapene, skriver han.

LES MER HER: Kina advarer Norge - igjen

Ai Weiwei bekreftet mandag at han hadde skrevet kommentaren i Newsweek. Men han ville ikke tenke på hva det ville føre til.

Likevel skriver han om hvordan folk forsvinner i Beijing. Slektninger, venner og advokater forsøker å finne ut hvordan de arresterte har det. Og ikke minst hvor de er. Men det er vanskelig.

Ai Weiwei forteller at kunsten hans ikke er laget for dem som har makten i landet.

– Fugleredet tenker jeg aldri på, sier han. Fugleredet er den berømte arenaen i Beijing fra de olympiske lekene (OL) i 2008. Ai Weiwei var kunstnerisk rådgiver for arenaen.

– Etter OL snakker folk flest ikke om OL. For lekene ga ikke glede til befolkningen, sier han.