Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Kinoene mangler filmer til publikum

Nå kan opptil 200 personer gå på kino om salen er stor nok. Men kinoene sliter med å få nye filmer å vise fram.

Fra og med denne uka kan 200 personer samles til arrangementer. Før kunne bare opptil 50 personer samles. Det betyr at 200 kan være i en kinosal samtidi, om salen er stor nok. I hvert fall i teorien.

– I praksis er det bare i de aller største salene vi kan få inn 200 personer. Fordi vi fremdeles må forholde oss til énmeters-regelen mellom publikum, sier Christin Berg. Hun er programdirektør i Nordisk Film Kino. Det er Norges største kinoselskap.

– Til forskjell fra tidligere kan vi nå selge seter på hver rad. Med ett sete mellom hver gruppe. Så det betyr et skritt i riktig retning mot en mer normal hverdag. Vi kan nå bruke rundt 60 prosent av salenes kapasitet, sier Berg.

Men hverdagen er fortsatt langt fra normal i bransjen, sier hun.

– Vi har fremdeles svært mange permitterte ansatte. Og bare tre saler i Oslo er åpne foreløpig. Vi har så godt som ingen nye, store filmer å fylle kinoene med. Det er en annen stor utfordring, sier Berg.

De store film-studioene holder tilbake filmene sine. Slik er det over hele verden under pandemien med korona-viruset. Det gjelder særlig fram til kinoene i USA og Storbritannia får åpne igjen.

Mange filmer er utsatt. Blant dem er den siste James Bond-filmen «No Time To Die». Også «Ghostbusters Afterlife» og «The Fast and The Furious 9» er utsatt.

– Nå har vi også fått beskjed om at den siste Christopher Nolan-filmen «Tenet» er utsatt. Det er krevende. Men skal en film få inntjening, må mulighetene til å fylle setene være der, sier Berg.

Kinoselskapet har vist tidligere filmer lenger enn vanlig. Det er siden det mangler nye filmer. De har hatt ulike temaer, som «Star Wars»-helg.

– Det er gøy med slike eventer. Men folk vil jo gjerne se noe nytt snart, sier Berg.

Men den norske filmen «Knerten og sjøormen» får premiere tidligere enn planlagt. Den vises fra 3. juli.

– Så da har vi en ny og stor barnefilm å vise i sommer, sier Berg.