Kultur

– Kjemp for frihet

Somaliske kvinner må komme seg ut av huset. De må lære norsk og få en jobb, mener forfatter Amal Aden.

Tirsdag kom Amal Aden med sin fjerde bok, «Det skal merkes at de gråter». Der har hun samlet korte historier om muslimske innvandrere i Norge. Noen er blitt voldtatt og slått. Andre har klart å skape seg et godt liv. Flere ønsker endring. Aden vil at samfunnet snakker om hvordan kvinnene blir fri.

– Jeg vil at somaliske kvinner skal få frihet. Frihet til å velge utdanning, jobb og til å velge hvem de skal gifte seg med. I Norge snakker vi mye om likestilling. Men somaliske kvinner må først frigjøre seg. Så kan de kjempe for likestilling, sier Aden.

Aden er 27 år gammel og selv fra Somalia. Hun har vært med i et kvinnepanel med likestillingsminister Audun Lysbakken. Aden har holdt foredrag og vært tolk. Hun har mange forslag til hvordan kvinnene kan rive seg løs. Forfatteren mener både norske myndigheter og kvinnene selv må jobbe med saken.

– Det må bli et krav å lære norsk. Myndighetene kan også gi kvinnene hjelp til hvordan de gjør ting. Arbeids- og velferdsetaten NAV må bli strengere. De må stille krav for å betale ut penger. NAV må også gi mer informasjon til kvinnene, sier hun.

LES MER HER: Amal Aden får Zola-prisen

Norske kvinner kjemper for lik lønn og for å få viktige jobber. Mange muslimske kvinner har andre problemer. De kan oppleve vold og at mannen bestemmer alt.

– Jeg ønsker at norske kvinner viser mer samhold med dem. Nordmenn kan blant annet jobbe som frivillige på krisesentre og frivillighets-sentraler. Det er slike steder kvinnene kommer til for å få hjelp. Norske kvinner kan gi dem et nettverk, sier hun.

De somaliske kvinnene må komme seg ut i jobb. Da er mye gjort, mener 27-åringen.

– Da får kvinnene kontakt med folk. De blir en del av samfunnet. De får et nettverk rundt seg, sier hun.

Forfatteren vil at også somaliske menn snakker om temaet. Det gjelder særlig menn som har blitt en del av det norske samfunnet. Men like viktig er det kvinnene selv gjør.

– Samfunnet kan gjøre mye. Men somaliske kvinner må selv se at det går an å løsrive seg. De må reise seg og kjempe. Kvinnene må lære seg språket og se at de kan ta en utdannelse, sier hun.

Aden ønsker seg også flere debatter og snakk om vold i hjemmet. Men hun synes ikke at framtiden ser dårlig ut.

– Det går riktig vei. Det er håp for neste generasjon. Men da må vi starte kampen nå, sier Aden.

Siste utgave

På forsiden nå