Kultur

Kjønnsopprør i rockens tegn

Det handler om langt hår og opprør på den nye utstillingen til musikkmuseet Rockheim.

8. mai åpner utstillingen «I Dreamt I Was A Real Boy» (Jeg drømte at jeg var en virkelig gutt). Den skal vises på musikkmuseet Rockheim i Trondheim helt fram til 29. desember.

Utstillingen handler om kjønnsroller i norsk pop og rock. Den moderne kulturen har gjort mye for å flytte grensene når det gjelder kjønn. I hvert fall på overflaten, mener Synnøve Engevik. Hun er leder ved Rockheim.

– Popmusikk og rockemusikk har spesielt vært med på sprenge grenser for hva som passer for feminin og maskulin oppførsel, sier Engevik til NTB.

LES MER HER: Nye navn til æreshallen

Som eksempel nevner hun hår. Guttene i bandet The Cool Cats hadde lange pannelugger. Det var ikke vanlig for gutter på 1960-tallet. Jentene i visegruppa Amtmandens Døtre fra 1970-tallet lot håret på kroppen gro. Jentene i punkbandet Norske Budeier barberte hodene sine. Og mennene i rockebandet People bleket håret og tok permanent.

Likevel er kjønnene langt fra likestilt innen popmusikk og rockemusikk, sier Engevik.

– En grundigere gransking viser dessverre det motsatte, sier hun.

I bunn og grunn er pop- og rock-kulturen veldig gammeldags når det kommer til kjønn. Det gjelder både for hvem som driver med musikken, og for tekstene på sangene, forteller Engevik.

Hun håper at utstillingen vil føre til debatt om temaet.

LES MER HER: Hedres med utstilling

Det er noen sterke saker som vises fram på utstillingen. Blant annet får du se konsertplakaten til bandet Brutal Kuk fra 2002. Bandet skulle spille for det venstre-radikale Blitz-miljøet. Men konserten ble avlyst. Årsaken var plakaten som viste skuespilleren Dolph Lundgren splitter naken og røykende på en pipe. Ifølge nettstedet Rockipedia ble kvinner i Blitz provosert av plakaten.

Et annet band i utstillingen er The Dandy Girls. De turnerte både i Norge, Europa og Asia på slutten av 1960-tallet. De spilte i palasset til Sjahen av Iran. Og takket nei til å varme opp for bandet The Rolling Stones. En spennende historie som altfor få vet om, mener Rockheim.

Musikeren Jenny Hval har vært med på å lage denne utstillingen på Rockheim. Hun synes utstillingen er viktig i å vise en utvikling som har vært ganske skjult.

– Det er en veldig «kjønnet» historie som finnes fra før, en mannsfortelling. Det er viktig å vise et mer balansert bilde, sier Hval.

Hun mener det er vanskelig for kvinner å finne en mektig rolle i musikken.

– I popmusikken er det mange mannsroller. Men ikke for kvinner, der er det én rolle. Kvinnen er et objekt. Selv om kvinnelige artister har gått utenfor rammene, har det ikke skapt nye roller eller sjangre. De er forblitt ensomme eksempler, uten makt, sier Hval.

Siste utgave

På forsiden nå