Kultur

Kjører veteranbiler fra nord til sør

I august kan du se en litt spesiell stafett. Da skal 200 gamle biler kjøre fra nord til sør i Norge.

Når du hører ordet «kulturskatt», tenker du kanskje ikke på en veteranbil. Det vil Landsforbundet av motorhistoriske kjøreklubber (LMK) gjøre noe med. Derfor arrangerer de en stafett med veteranbiler.

Stafetten starter i Hammerfest og avsluttes i Arendal. Det kan bli så mange som 200 biler med på den lange turen.

LMK mener at de gamle bilene er en rullende kulturskatt. Derfor mener de folk som eier en slik bil, skal slippe å betale årsavgift for bilen. Forretningen mener avgiften hindrer folk fra å kjøre med veteranbilene sine.

– Denne kulturaktiviteten er den eneste som er belastet med årlige avgifter. Bilene er en del av kulturarven, og det er private som tar vare på dem. Det burde ikke være nødvendig med årsavgift, sier Leif M. Skare i LMK til nyhetsbyrået NTB.

Biler som er eldre enn 50 år slipper for eksempel EU-kontroll. Da burde biler over 50 år også slippe årsavgift, mener LMK.

– Vi har kunnskaper innen et gammelt og utdøende fagfelt. Det er synd hvis disse kunnskapene forsvinner, mener Skare.

Bilene sprer glede. Mange tenker på biler fra sin barndom når de ser andre veteranbiler. Men det er mye jobb for dem som steller med veteranbilene.

– Vi ønsker å være ute blant folk. Mange kommer bort og vil snakke med oss. De husker kanskje at bestefaren hadde en sånn og sånn bil for eksempel, sier Skare.

Stafetten starter i Hammerfest onsdag 9. august. Den avsluttes i Arendal 17. august.

– Vi stiller oss opp der vi kommer og forteller hva vi gjør, sier Skare.

Han lover at de skal ta hensyn til andre trafikanter på veien.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå