Kultur

Klar for første eksamen på «Kygo-skolen»

Stadig flere gutter lar seg inspirere av den verdensberømte DJ-en Kygo. De håper de skal bli like berømte etter en spesiell utdanning.

Universitetet i Agder har startet med en ny og spesiell utdanning. I vår tar de første elevene ferdige med utdanningen sin i elektronisk musikk. De lager all musikken på bærbare datamaskiner. Til høsten fortsetter noen av elevene på en høyere musikkutdanning.

Én av dem er Sonny Alven. Han har akkurat kommet hjem etter en måned lang turné. Han har spilt sammen med helten sin Kygo. Kygo heter egentlig Kyrre Gørvell-Dahll og kommer fra Bergen. Han har blitt kjent i hele verden de siste par årene som DJ. En DJ er en musiker som mikser musikk som allerede er laget, ifølge nettleksikonet Wikipedia.

Kygo lager versjoner av kjente sanger. All musikken lager han på datamaskinen sin. Mange av sangene har han laget på soverommet hjemme hos foreldrene sine.

Eleven Sonny Alven gjør det allerede bra. Han ble kjent i fjor høst. Da ga han ut sangen «Our Youth». Den er spilt mer enn 13 millioner ganger på Spotify. I forrige uke ga han ut sitt første album.

Alven er langt fra alene. Flere i klassen hans er kjente: Markus Slettebakken, den ene av de to brødrene i gruppen Kream, David Atarodiyan og Stian Balducci.

Flere har suksess før de er ferdige på skolen. Skolen er flink til å ta hensyn til at elevene har karrierer, mener Sonny Alven.

Jon Marius Aareskjold jobber som lærer på skolen. Han er selv kjent som produsent for blant annet a-ha og Nils Petter Molvær. Han synes det er flott å bruke datamaskin til å lage musikk.

– Alt som blir gjort i studio, kan alle klare å gjøre på datamaskin. Det synes jeg er fantastisk. Studentene våre trenger bare én god låt. Og så kan de dra ut i verden. Det er de flinkeste folkene som vinner nå, de beste låtskriverne, sier han til nyhetsbyrået NTB.

Aareskjold sier at han plukket han opp bassgitaren da han var ung.

– Våre elever plukket opp iPaden i stedet, sier han.

Læreren understreker at utdanningen er like relevant for jenter som for gutter. Men det er bare én jente blant de 30 elevene. Hun heter Rakel Nystabakk og er kjent som DataRakel.

Det er vanskelig å få jenter til å begynne på utdanningen.

– Det handler om tradisjon og kultur. Det er få jenter som er kjente produsenter i dag. Men jeg tror at mange jenter nå skjønner hvor mye makt det ligger i å lære seg det tekniske, sier Aareskjold.

Læreren forteller at alle elevene hans har en kunstnerisk nysgjerrighet. På studiet lærer de seg å «løfte blikket opp fra skjermen». Før de begynte på skolen hadde de ofte sittet alene og syslet med musikken. Ofte på soverommet sitt.

Vi er inne i en ny gullalder for norsk elektronisk musikk, tror Aareskjold.

– Stargate ble et nytt skille. I dag tør norske 20 åringer si høyt at de ønsker å bli verdensstjerner, sier han. (©NTB)

Siste utgave

På forsiden nå