Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Klar for Leseskogen

Foreningen !les vil få flere barn til å bli glad i å lese. De har lokket med seg kunnskapsministeren til Leseskogen.

– Vi har skapt et helt nytt univers. Leseskogen har som mål å få elever i første og andre klasse til å ha gode leseopplevelser de første årene. Vi ønsker også at barn på skolen skal forstå hva en god bok er. Vi tror det er viktig for lesingen resten av livet, sier Wanda Voldner til Klar Tale. Hun er daglig leder i Foreningen !les.

Onsdag kommer kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til Lilleborg skole i Oslo. Han skal lese høyt for elevene. Han møter også ett av dyrene i Leseskogen.

Foreningen !les har laget et eget nettsted til dette prosjektet. På leseskogen.no får elevene møte et univers der skogens dyr leser og anbefaler bøker. På nettsiden er det allerede tips til bøker som egner seg for å lese høyt. Og det vil komme flere. Også lærere får forslag til hvordan de kan jobbe med litteratur i klasserommene. Foreningen har også laget tips til undervisning sammen med flere av bøkene.

– Det er fint å skape interesse for lesing så tidlig. Det er i første og andre klasse elevene skal lære å forstå hva en bok er. De skal også finne ut hvordan de skal lese, se på bilder og bruke humor. Da får de også lettere et godt språk selv, sier Voldner.

Hun forklarer at elevene foreløpig får møte de fire store rovdyra i Leseskogen.

– Det kommer flere dyr i løpet av høsten. Disse dyra liker forskjellige bøker, akkurat som oss. Det er ikke så lett for voksne alltid å anbefale bøker til barn. Og derfor ønsker vi at skoleklasser kan anbefale bøker de liker til andre klasser, sier hun.

Leseskogen er også ment for foreldre, slik at de skal kunne få tips om bøker.

– Lesesenteret anbefaler å lese høyt for barna minst til de fyller ti år. Og det er selv om barna har knekt lesekoden. Barn har stor glede av historier som leses høyt for dem, sier Voldner.

Det er Utdannings-direktoratet som har støttet prosjektet.