Kultur

Klare for å spille for 19.000

Festivalen Øya er utsolgt. Billetter til lørdag ble revet bort først. Da spiller rapgruppa Karpe for 19.000 mennesker.

– Lørdagen med Karpe solgte ut tidligere enn noen dag noen gang. Etterspørselen har vært helt ekstrem. Vi synes jo det er gøy at folk er like glad for programmet som oss, sier Jonas Prangerød til nyhetsbyrået NTB. Han er pr-sjef for Øya-festivalen. Den er i Tøyenparken i Oslo.

Alle dager til festivalen er utsolgt. Men lørdag ble solgt ut først av alle. Da er rapgruppa Karpe hovedartist. Der synger Magdi Ytreeide Abdelmaguid og Chirag Rashmikant Patel fra Oslo. Storband som The Cure og Tampe Ipala var ikke like populære med en gang.

Så mange som 100.000 mennesker vil besøke Øya til sammen, tror Prangerød. Det er plass til 19.000 mennesker av gangen på området der festivalen er.

Øyafestivalen ble i fjor kjøpt av selskapet Superstruct fra USA. Briten James Barton er styreleder. Men Prangerød tror ikke at folk har merket forskjell.


I år er Øya 20 år. Hvordan kan festivalen leve i 20 år til?
– Jeg tror vi har påvirket i bransjen i Norge disse første 20 årene. Det er jo gøy hvis vi får spille en rolle de neste 20 også. Jeg har i alle fall stor tro på norsk musikk. Vi jobber hardt for å finne nye flinke artister, sier han.


– Hva kan Øya bli bedre på?
– Det vil jeg vente med å se på til høsten. Men det er ulike ting hvert år. Vi har masse å lære. Vi ønsker alltid å bli bedre på ting, sier han.

Presse fra utlandet er også på festivalen. Omtrent et hundre internasjonale personer er invitert til Øya, ifølge Innovasjon Norge. En av dem er Andrew Trendell. Han er redaktør for kulturmagasinet NME.

– Øya har artister som kunne spilt for 100.000 på Glastonbury. Det er en i intim og vakker setting. Festivalen gjør en strålende jobb for å få fram norske talenter, sier Trendell til nyhetsbyrået NTB.

Han har vært på Øya de siste seks årene. Han sier også at han har oppdaget noen favorittband der.

Imens deler Karpe lite om hvordan avslutningen av Øya blilr. Men de har det travelt, sier manageren deres. Karpe skal spille fra scenen Amfiet.

– Jeg tror det blir spektakulært, sier Prangerød.

– Jeg har hørt at de har så mye utstyr. De må bruke mer plass enn scenen rommer. Så jeg tror det blir fantastisk, sier han.

Prangerød synes det er gøy at det finnes nordmenn som er så populære som Karpe.

Andrew Trendell skryter av organiseringen på Øya.

– Mange festivaler har problemer med kø, dårlig organisering, dårlig mat og stress. Sånt slipper du på Øya. Festivalen er også opptatt av miljø. Øya har tenkt på jevn fordeling av kjønn på artistene i årevis, sier han.

Siste utgave

På forsiden nå