Kultur

Klarer du å vente til mandag?

Snart er dagen endelig kommet. Mandag starter siste sesong av TV-serien «Game of Thrones».

Mange starter påskeferien denne helgen. Dermed er det tid for å kose seg med krim og filmer på TV. Men i mange hjem er det noe annet som kommer til å vises på skjermen mandag. Da er det endelig premiere på siste sesong av «Game of Thrones».

Jon Espen Nergård er produktdirektør i TV-selskapet Canal Digital. De har gjort det mulig å laste ned serier og filmer. Slik kan folk se påskekrimmen selv på steder uten nett. Men hos ham er ikke sikkert krimmen blir det viktigste å se mandag.

– I min familie vil nok Stark-slekten i «Game of Thrones» kjempe mot detektiv Poirot. Så får vi se hvem som vinner kampen om oppmerksomheten på skjermene, sier han.

«Game of Thrones» kan ses via strømmetjenesten HBO Nordic.

Synes du det er lenge å vente til mandag? Da kan du trøste deg med boka «Isdragen». Den er tilbake i butikkene. Den er skrevet av George R.R. Martin. Han har skrevet bokserien «En sang om is og ild». Det er den serien «Game of Thrones» er laget etter.

Mange mener boka «Isdragen» er en av de vakreste drage-fortellingene som er laget. Den gis ut av forlaget Gyldendal. Luis Royo har laget tegninger til boka.

Pål Stokka er redaktør i Gyldendal. Han har ansvaret for å gi ut bøkene til Martin i Norge.

– Vi tok over rettighetene til George R.R. Martins bøker i «En sang om is og ild» i fjor. Da sto «Isdragen» høyt på ønskelista. Vi snakker om verdens største forfatter for tiden. Med «Isdragen» har han skapt et univers som føles kjent og kjært. Samtidig som det kan leses av yngre lesere, sier Stokka til nyhetsbyrået NTB.

Han har fulgt med på alt som har kommet ut om sesong åtte av «Game of Thrones».

– Dette er moderne TV-historie. Det er ikke lenger en overdrivelse å si det. Aldri kan jeg huske å ha opplevd et lignende hysteri. Det er et fenomen over hele verden. Jeg og mange andre sitter i timevis og sjekker hvert eneste lille hint. Det er i bilder og videoer som slippes fra siste sesong, sier han.

Han har allerede kjent litt på tomheten. For dette blir siste sesong av serien.

– Men heldigvis er det flere bøker som skal komme. For min del har dette vært en stor del av livet. Både på jobb og som fan. Så kanskje det blir litt godt også? Nei, det er vel mest trist, sier han.

Fantasy-serien «Game of Thrones» ble sendt første gang i 2011. Resten er historie.

Siste utgave

På forsiden nå