Kultur

Klart for boksende halvbror på TV

Gutten Fred forstår ikke verden og bokser fordi han ikke klarer å uttrykke seg. Halvbroren Barnum vil ikke ha ham med. Slik starter den nye storserien «Halvbroren» på NRK.

Søndag 6. januar er det premiere på den nye storserien «Halvbroren» på TV. NRK har laget serien fra boka med samme navn av Lars Saabye Christensen. Gjennom åtte episoder får vi følge halvbrødrene Barnum og Fred. De vokser opp på Fagerborg i Oslo. Vi får møte dem både på 1960-tallet og 80-tallet.

Barnum Nilsen søker etter hvem han er. Han forstår ikke fortiden sin, og prøver å finne broren. Broren har stukket av i jakt på et gammelt brev. Barnum vokser opp uten en far og med tre kvinner. Han har dårlig selvtillit.

Halvbroren Fred ble til fordi moren ble voldtatt. Han er personen som aldri passer inn. Barnum vil aldri ha med seg. Fred elsker sin familie, men samtidig drepte han ved et uhell faren.

LES MER HER: «Halvbroren» blir TV

Nicolai Cleve Broch og Frank Kjosås spiller halvbrødrene Barnum og Fred. Kjosås beskriver Fred som en figur med mange sider og en trykkoker som ikke skjønner verden.

– Han er et menneske stappfullt av kjærlighet. Det er så mye kjærlighet overfor broren og familien at han holder på å eksplodere. Men han har ingen ventil. Han forsøker å vise sin kjærlighet på en klossete måte. Broren forstår ham ikke, sier Kjosås til nettsiden nrk.no.

– Jeg jublet da jeg fikk rollen. Boka gjorde et utrolig sterkt inntrykk på meg, sier skuespilleren til nyhetsbyrået NTB.

Kjosås måtte trene hardt på boksing før «Halvbroren».

– Boksetreneren min er den samme som bokser mot meg i TV-serien. Han kjørte meg knallhardt, de såkalte pausene han ga meg besto av løping. Jeg var så sliten etter den første treningen at jeg både grein og skalv etterpå. Jeg kastet opp og klarte ikke gå på to dager, sier Kjosås til NTB.

NRK startet på serien for snart fire år siden. Saabye Christensen er blitt spurt til råds om flere ting. Det tok ham 20 år å skrive boka ferdig. Forfatteren mener NRK har løst historien på TV på en god måte.

NRK og selskapet Monster har brukt 67 millioner på de åtte episodene. Kjente skuespillere som Agnes Kittelsen, Jon Øigarden og danske Ghita Nørby er også med.

De to første episodene av serien vil bli vist søndag 6. januar. Serien er allerede solgt til 13 land, blant dem USA og alle de nordiske landene.

Siste utgave

På forsiden nå