Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Klart for film i Berlin

400 filmer vises på filmfestivalen i Berlin. Her er noen av dem.

«Isle of Dogs» (Hundeøya) er den første filmen som får premiere i Berlin. 15. februar starter Filmfestivalen Berlinalen i Tyskland.

400 nye filmer skal vises. Blant dem er fire norske filmer.

Amerikanske Wes Anderson har laget åpningsfilmen. Komedien «Isle of Dogs» har store navn på plakaten. Både Bill Murray, Jeff Goldblum, Bryan Cranston og Greta Gerwig er forventet til Berlin, skriver The Straits Times.

Til festivalen kommer også Claire Foy. Hun er kjent for hovedrollen i Netflix-serien «The Crown». Foy spiller i filmen «Unsane». Den er regissert av Steven Soderbergh. Filmen er spilt inn på iPhone. Den handler om en kvinne på mentalsykehus.

Franske Isabelle Huppert kommer også. Hun spiller en farlig kvinne i «Eva». Filmen er regissert av Benoit Jacquot.

Britiske Robert Pattinson spiller i «Damsel». Det er en western full av humor. Mia Wasikowskas spiller den andre hovedrollen som tøff kvinne.

En annen sterk kvinne dukker opp i «Becoming Astrid». Filmen handler om den svenske forfatteren Astrid Lindgren. «Uredd, kul og sterk. Slik er den unge Astrid Lindgren som skildres i filmen om den høyt skattede barnebokforfatteren». Det skrev nyhetsbyrået TT tidligere i år.

Britiske Rupert Everett er mest kjent som skuespiller. Nå er han klar med sin første film som regissør. «The Happy Prince» handler om forfatteren Oscar Wilde. Everett spiller selv hovedrollen. Emily Watson og Colin Firth har andre store roller.

Idris Elba er også en skuespiller som er litt regissør. Han har laget «Yardie». Det er en mørk krimfilm.

Den amerikanske thrilleren «7 Days in Entebbe» handler om en virkelig hendelse. Den forteller om en kapring av at fly i 1976. Også «Museum» fra Mexico handler om noe virkelig. Den forteller om et ran mot et museum i 1980.

Norske Erik Poppe får oppmerksomhet for filmen «Utøya 22. juli». Den handler om terroren på Utøya i 2011. Filmen deltar i hovedkonkurransen. Det betyr at den konkurrerer om hovedprisen Gullbjørnen. 

Tre andre norske filmer er med. Det er to kortfilmer: «Tråder» av Torill Kove, og «Hvalgapet» av Liss-Anett Steinskog. Dessuten er komedien «Los Bando» med. Den er med i seksjonen kalt Generation. Det er film for barn og unge.

I tillegg skal folk på festivalen diskutere Metoo-kampanjen. Det blir diskusjoner om endringer for kvinner i filmbransjen.

– Vi skal vise ulike kampanjer. Vi setter også opp en stand. Der kan gjester forteller om diskriminering eller seksuell trakassering. Vi skal også ha panel som diskuterer diskriminering og mangfold i film, sier Dieter Kosslick til kanalen DW. Han er sjef for festivalen.