Kultur

Klart for høstutstilling nummer 130

Lørdag åpner Høstutstillingen for 130. gang. Men mer konkurranse gir færre besøk.

Midt på 1990-tallet hadde Høstutstillingen 60.000 besøkende. I fjor var besøkstallet snaut 19.000. Årsaken er mer konkurranse, mener leder for utstillingen.

– Det er langt flere steder som viser kunst nå enn for 20 år siden. Så konkurransen har blitt mye større, sier utstillingsleder Charlotte Dølvik.

I 2013 viste for eksempel Astrup Fearnley Museet utstillingen «Imagine Brasil». Da var det færre som kom og så Høstutstillingen.

– Men samtidig er Høstutstillingen Norges største scene for samtidskunst. Den tiltrekker seg kanskje et bredere publikum. Skal en få med seg bredden i norsk samtidskunst, må en få med seg Høstutstillingen, mener hun.

Statens Kunstutstilling, Høstutstillingen, har blitt holdt hvert år siden 1882. Bortsett fra fire år under 2. verdenskrig. I 1882 måtte publikum betale 25 øre på dagtid og 50 øre på kvelden for å se utstillingen. Prisen var dobbelt så høy på kveldstid på grunn av utgifter til elektrisk lys. I år koster det 100 kroner - både på dag- og kveldstid.

Årets høstutstilling åpner lørdag. Den er nummer 130 i rekken. Over 2.100 kunstnere søkte om å bli med på årets utstilling, 88 ble valgt ut. Til sammen vises 119 verk på Kunstnernes Hus i Oslo. Utstillingen varer fram til 15. oktober.

Kunstnerne er blant andre Gisle Harr, Inghild Karlsen, Bjørn-Sigurd Tufta, Daniel Slåttnes, Siri Berqvam og Anja Carr.

Det er 42 nye utstillere, mot 37 i fjor. Det er allerede klart at Anna Christian Lorenzen får årets debutantpris for bildet «An Uncut Line (Eques)».

Høstutstillingsprisen fra Bildende Kunstneres Hjelpefond går til Aleksander Stav. Han får prisen for verket «Ota Benga». Prisen er på 150.000 kroner. Den gis til en kunstner som deltar med det verket som ses på som viktigst. Prisen deles ut på åpningen av Høstutstillingen lørdag.

Kunstner og kunstkritiker Tommy Olsson er også med. I 2010 sa han til kanalen NRK at Høstutstillingen burde vært gravlagt for hundre år siden. Men det hindrer ham ikke selv å delta.

Olsson har deltatt flere ganger. I år han med verket «The Art Critic is Present». Det består av et bord og to stoler. Her er det meningen at publikum kan sitte og snakke med Olsson de dagene han selv er der.

– Jeg tilbyr en slags psykolog-funksjon for alle de folka som pleier å sende meg mail klokka tre om natta. Nå kan de komme og snakke direkte med meg i stedet, sier Olsson til Dagsavisen.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå