Kultur

Klart for mer museums-moro

Dan Stevens er klar med sin første komedie på kino. Men «Natt på museet 3» er ikke bare fjas, sier han.

Skuespilleren Dan Stevens er mest berømt fra TV-serien «Downton Abbey». Der spiller han Matthew Crawley.

Nå er Dan Stevens klar med komedien «Natt på museet. Gravkammerets hemmelighet». Den har premiere på norske kinoer fredag.

– Det var fint å få gjøre litt komedie, forteller Stevens. Han spiller Sir Lancelot i filmen. Det er den tredje og siste filmen i serien.

– Det har jeg ikke gjort siden studietida. Siden har jeg drevet med masse kostymedrama. Så dette var gøy. Å få jobbe sammen med disse gutta, å få lære kunsten å improvisere underveis, var fantastisk.

«Disse gutta» er først og fremst Ben Stiller, Owen Wilson, Steve Coogan, Ben Kingsley og Robin Williams. Williams rakk akkurat å bli ferdig med sin rolle før han døde. Han spilte president Roosevelt. I fjor sommer kom nyheten om at han tok sitt eget liv.

Ifølge Stevens har de tidligere «Natt på museet»-filmene fått følger.

– Siden den første filmen har museer begynt med overnattinger i lokalene sine. Det gjelder spesielt Museum of Natural History i New York, sier han.

– Jeg tror det bidrar til å skape større interesse for museer over hele verden. Fordi det oppmuntrer oss til å bruke fantasien på museum. Mange ting som stilles ut er døde ting i glassmontre. Men i alle fall har ungene mine begynt å dikte opp historier. De finner på ting om hver dinosaur og hver dings, fortsetter Stevens.

Historiske personer og figurer våkner til live om natten i filmene. Denne gangen foregår handlingen på British Museum i London i Storbritannia.

– London som by er veldig viktig, sier Shawn Levy. Han har regissert filmen. Han har tjent over 7 milliarder kroner siden den første filmen kom i 2006.

– Tidligere har vi holdt oss inne på museene. Her er ideen at magien skal renne ut i gatene. Den skal krasje med den virkelige verden. Det var veldig artig å få til på Trafalgar Square og i West End i London, sier han.

Rustningen var det vanskeligste med å spille Lancelot, sier Stevens.

– Jeg hadde ikke tenkt på vekta da jeg sa ja til tilbudet, forteller han.

– Da vi øvde inn fektescenene, var jeg uten rustning. Etter et par måneder fikk jeg den på. Da sleit den meg ut fullstendig. For å si det sånn, ryggen min var ikke den samme da vi nærmet oss slutten.

Fakta om «Natt på museet. Gravkammerets hemmelighet»

* Amerikansk komedie fra 2014

* Manus: Robert Ben Garant, David Guion, Michael Handelman, Thomas Lennon

* Regi: Shawn Levy

* I rollene: Ben Stiller, Robin Williams, Sir Ben Kingsley, Owen Wilson, Steve Coogan, Dan Stevens, Ricky Gervais, med flere.

* Lengde: 1 time og 37 minutter.

* Aldersgrense: 7 år

* Norgespremiere: 13. februar

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå