Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Klart for norsk fest i Hollywood

Søndag kan norske «Kon-Tiki» vinne filmprisen Oscar. Samtidig skjer tidenes norske fest i Hollywood.

Søndag kan norske «Kon-Tiki» vinne den viktigste prisen for filmer. Filmen er nominert til filmprisen Oscar for beste fremmedspråklige film.

Prisen deles ut i Dolby Theatre i Los Angeles i USA. Et lite stykke unna vil rundt hundre nordmenn følge utdelingen på storskjerm fra hotellet Four Seasons. De skal pynte seg i sin fineste stas.

LES MER HER: Ble nominert til Oscar

Joachim Rønning og Espen Sandberg er regissører for fimen. De har fått plass inne i selve salen i Dolby Theatre. Det har også produsentene Aage Aaberge og Jeremy Thomas og manusforfatter Petter Skavlan. Pål Sverre Hagen er den eneste skuespilleren som får sitte inne i salen. Han spiller Thor Heyerdahl i «Kon-Tiki».

– Vi har god kontroll. Det vi ikke har erfaring med er kaoset rundt selve arrangementet. Store deler av Hollywood blir jo stengt av, sier Aage Aaberge til NTB på telefon fra San Francisco.

Det er femte gang en norsk spillefilm har sjansen til å vinne Oscar. Mange vil reise til USA for å følge den spennende utdelingen. Derfor har Det norske konsulatet i San Francisco, Nordisk Film og Norsk filminstitutt (NFI) bestemt seg for å samarbeide. De vil lage en stor fest som skjer samtidig som Oscar-prisene deles ut.

LES MER HER: 101 døgn på en flåte

Kulturminister Hadia Tajik er én av dem som vil være med på festen. Hun skal til USA for å være med på nordisk kulturfestival i Washington, og blir litt lenger i USA for å få med seg festen.

Lørdag er det presentasjon av filmene der også kulturministrene fra Danmark, Tyskland og Østerrike er til stede.

– Vi blir ikke skuffet om vi ikke vinner. Med prisene norske filmer har vært nominert til den siste tiden, har vi bevist at vi har et nivå hvor vi kan konkurrere med de beste. Både Oscar, Bafta og Cesar er store priser med brede juryer. Festivalpriser er gjerne smalere. Her må du overbevise mange for i det hele tatt å nå opp, sier Nina Refseth. Hun er direktør i NFI. Også Refseth skal være med på festen.

«Kon-Tiki» var også nominert til filmprisen Golden Globe. De tapte kampen mot den østerrikske filmen «Amour».

Da Golden Globe-prisen ble delt ut var det mange av skuespillerene som ikke fikk vært med til Hollywood. Denne gangen reiser alle. Det er Pål Sverre Hagen, Anders Baasmo Christiansen, Gustaf Skarsgård, Odd Magnus Williamson, Tobias Santelmann, Jakob Oftebro og Agnes Kittelsen.

– Jeg har ingen forventninger. Jeg aner ikke hva jeg drar til, men gleder meg. Jeg synes det er deilig at vi er nominert for beste utenlandske film. Da står vi ikke så veldig i sentrum, men kan være litt flue på veggen og suge til oss inntrykk. Det skal bli gøy, sier Agnes Kittelsen.

Oscar-prisen deles ut mens Kittelsen er på turné med Riksteatret og stykket «Bedrag». Turneen tar pause i tre dager, slik at hun får reist til Los Angeles. Det takker hun riksteater-sjef Ellen Horn for.

– Jeg hadde ikke forventet å få dra. Det er helt utrolig at Ellen bare snudde seg rundt og fikset det, sier hun.

Anders Baasmo Christiansen spiller hovedrollen stykket i «Onkel Vanja» på Nationaltheatret. Også han har fått pause for å dra til Hollywood.

«Kon-Tiki» konkurrerer med «No» fra Chile, «A Royal Affair» fra Danmark, «War Witch» fra Canada og «Amour» fra Østerrike. Filmen «Amour» er favoritt til å vinne.

– «Amour» er også nominert for beste film, regi, manus og kvinnelige hovedrolle. Vi kan håpe at hvis den får mange andre priser, vil det slå positivt ut for «Kon-Tiki», sier Refseth.

Aaberge mener at det egentlig er flott for Norge at «Amour» er favoritt. Da kan «Kon-Tiki» stå litt utenfor.

– Vi mener det vi sier at det å bli nominert betyr enormt mye for denne filmen når den skal ut i verden. Vi er utrolig stolte og glad for det. Så vi skal nok overleve den kvelden om «Amour» skulle seile av gårde med en ny pris, sier han.

Norge har vært nominert til Oscar fire ganger tidligere. Alle filmene var nominert i klassen for beste film med et annet språk enn engelsk. «Ni Liv» var den første i 1958. I 1988 ble «Veiviseren» nominert, og i 1997 var «Søndagsengler» med i konkurransen. Den siste filmen som var nominert var «Elling» i 2001.

Fredag 19. april har «Kon-Tiki» amerikansk premiere i New York og Los Angeles.