Kultur

Klart for skandinavisk storfilm

Fantasyfilmen «Skammerens datter» er like bra som «Ringenes Herre» og «Harry Potter». Det mener skuespiller Jakob Oftebro.

– Det er utrolig kult at Skandinavia tør å satse på film i sjangeren fantasy, sier Jakob Oftebro.

Den norske stjerna har en av hovedrollene i «Skammerens datter». Den danske og norske storfilmen har premiere på kino fredag.

Filmen handler om Dina. Hun bor i en liten landsby sammen med moren, som er en «skammer». Dina har arvet sin mors overnaturlige evner. Hun kan se alt folk er flaue over bare ved å se dem i øynene. Derfor liker ikke folk henne. 12 år gamle Rebecca Emilie Sattrup spiller Dina. Maria Bonnevie spiller Dinas mor.

Filmen byr på riddere, drageblod og middelalder. Mye av filmingen skjedde i Tsjekkia.

– Jeg er veldig spent på hvordan det vil gå med filmen, sier Oftebro. Han spiller Nicodemus. Han blir anklaget for å ha drept familien sin. Da blir Dina og morens overnaturlige evner viktige.

Sjangeren fantasy er blitt populær over hele verden de siste årene. Filmene er ofte basert på bøker. Forfatteren J. K. Rowling skrev bøkene om «Harry Potter». På 1950-tallet skrev forfatteren J.R.R. Tolkien bøkene om «Ringenes Herre».

Nå viser strømme-tjenesten HBO den femte sesongen av TV-serien «Game of Thrones». Det er enda en stor fantasy-suksess, laget av bøkene til forfatter George R.R. Martin.

Kampen mellom det gode og det onde er viktig i fantasy. Temaet i «Skammerens datter» er valget mellom riktig og galt. Og det å skamme seg over noe.

– Skam er et kjempeaktuelt tema akkurat nå. Vi har flere ting å skamme oss over. Som for eksempel miljøet og hvordan vi behandler flyktninger, sier Oftebro.

Filmen er basert på boka med samme navn. Den er skrevet av forfatter Lene Kaaberbøl. Boka er oversatt til nynorsk og er en del av opplæringen for norske elever i ungdomsskolen.

– Vi er for dårlige til å se norsk film i Norge. Men nå lages det så mye bra film. Så jeg håper det endrer seg, sier Oftebro.

Etter planen skal det lages to filmer til av «Skammerens datter».

LES MER HER: Moderne eventyr i vakker, norsk natur

LES MER HER: Dette ser du på kino i 2015

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå