Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Klassiker klar for TV

Gjør deg klar for flotte kostymer, kjærlighet og krig. NRK sender en ny versjon av Tolstojs klassiker «Krig og fred».

– Helt fantastisk, sier Trine Fossan. Hun er dramainnkjøper i NRK. Fossan sier hun knapt har sett maken til kostymedrama.

For det spares ikke på noe i den nye versjonen av «Krig og fred». Her er flotte kjoler, vakre mennesker og storslåtte ball.

Det er den britiske tv-kanalen BBC som har spilt inn serien. BBC viser «Krig og fred» på søndager. Her hjemme er kanalen NRK kjapt ute. De viser serien bare to dager etterpå, på tirsdager. Første episode sendes tirsdag 5. januar. 

– Det er bra å være aktuell, sier Fossan om NRKs satsing. Hun tror serien kan gi Tolstoj et nytt publikum.

– Den er laget på en litt moderne måte, med humor. Den er lettere enn man kanskje forventer. Og så er den glamorøs, frisk og veldig underholdende, fastslår hun.

Handlingen i serien foregår tidlig på 1800-tallet, under Napoleonskrigene. Mange kjente skuespillere spiller i serien. En av dem er Gillian Anderson. Hun er kjent fra «X-files». Et annet kjent fjes er Lily James. Mange husker henne fra «Downton Abbey». James spiller den vakre Natasja.

Andrew Davies har skrevet manuset til serien. Han har forenklet boken. Davies valgte å konsentrere seg om tre personer:

I tillegg til Natasja, møter vi Pierre Bezukhov og hans venn, fyrst Andrej Nikolajevitsj Bolkonskij. De blir spilt av Paul Dano og James Norton.

Andrew Davies «fant mye humor og følelser» i boken. 

– Jeg trodde det skulle være et stort, alvorlig verk. Men det er en levende, morsom og veldig rørende historie. Og den har svært interessante karakterer, sier Davies.