Kultur

Kom på flåte til film-premieren

Skuespillerne i filmen «Kon-Tiki» kom til premieren i Operaen på en litt spesiell måte.

Storfilmen «Kon-Tiki» er den dyreste norske filmen som noensinne er laget. Og det har vært mye oppstyr rundt filmen om eventyreren Thor Heyerdahl.

Filmen åpnet Filmfestivalen i Haugesund lørdag 18. august. Torsdag 24. august er det klart for fest-premiere i Operaen i Oslo. Der deltar også kong Harald og dronning Sonja. Fredag 24. august har filmen vanlig premiere på norske kinoer.

LES MER HER: Kongeparet skal se «Kon-Tiki»

Til fest-premieren kom skuespillerne i en kopi av Kon-Tiki-flåten. Kopien var den samme som ble brukt i filmen. Det skriver nyhetsbyrået NTB. Flåten startet ferden sin på Trebåt-festivalen i Risør i Aust-Agder 5. august, skriver VG Nett. Etter fest-premieren torsdag kveld skal flåten fraktes tilbake til Larvik i Vestfold. Det er der Tor Heyerdahl er født, og der flåten ligger til vanlig.

– Jeg får en varm følelse i hjertet av å se «Kon-Tiki» igjen. Jeg har tilbrakt så mange timer i den under innspillingen, sa Anders Baasmo Christensen til VG Nett.

Han spiller Herman Watzinger, som var Heyerdahls nestleder.

LES MER HER: 101 døgn på en flåte

Flåten heter egentlig «Tangaroa». Og den har faktisk seilt der Thor Heyerdahl selv har vært. Barnebarnet hans, Olav, seilte med den fra Peru til korall-øyene Raroia. Det skjedde i 2006 som en hyllest til Heyerdahl.

Flåten ble lånt ut gratis til innspillingen av filmen.

– Filmen hadde aldri blitt så bra uten flåten. Vi er svært takknemlig for at vi har fått låne den, sa Aage Aaberget til ØP Nett. Han er produsent for filmen.

Men alt er ikke bare positivt for «Kon-Tiki». Fordi filmen er så dyr, må veldig mange se den for at den skal lønne seg. Filmen har kostet 93 millioner kroner. Da må 600.000 nordmenn se filmen. Den må også selges til mange andre land. Det skriver avisa Aftenposten.

Regissørene Joachim Rønning og Espen Sandberg har også fått kritikk. Noen mener de har forandret for mye på historien. Spesielt gjelder det måten Herman Watzinger blir vist på. Datteren hans har reagert på at faren virker svak og feig i filmen. I virkeligheten var han en modig og dyktig mann, sier hun.

– Det er trist og rystende at min far framstilles på denne måten. Filmen gir et sterkt historisk uriktig bilde av min far, sa Trine Watzinger Narum til Aftenposten.

Filmskaperne innrømmer at de har endret noe på historien. Men de sier det var nødvendig for å lage en spennende film.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå