Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Komedie om Gud sprer glede

Gud bor i Brussel og er en sur type. Den slags blir det mye moro av. Snart kommer komedien «Det helt nye testamente» på kino. Filmen vinner priser og får publikum til å le.

«Det helt nye testamente» vant både Publikums-prisen og Gledessprederen under filmfestivalen i Haugesund. Den er nominert til filmprisen Golden Globe og kan også vinne Oscar for beste utenlandske film.

25. desember får komedien norges-premiere. Det er Jaco Van Dormael som har regissert filmen.

I filmen møter vi Gud. Han er en middelaldrende familiefar, bor i Brussel og er en skikkelig sur type.

– Dette er eventyr, forklarer Dormael til nyhetsbyrået NTB.

– Det var aldri min hensikt å støte noen. Men jeg ville heller ikke la være å provosere. Jeg ville lage noe gøyalt, fleipe med religion. Jeg tror det er en sunt. La oss prøve å fortsette å le av alt og alle, sier Dormael.

Gud spilles av skuespilleren Benoît Poelvoorde. Pili Groyne spiller datteren hans, Ea. I filmen oppdager hun at faren plager menneskene med mange urimelige lover. Så Ea bestemmer seg for å gjøre noe.

Ea rømmer hjemmefra og reiser ut i verden. Hun vil skrive et helt nytt testamente, og får hjelp av seks disipler.

– Filmen er feministisk. Ofte finnes det ikke jenter i religionen, forklarer Dormael.

– Det finnes jo like mange kvinner som menn. Så kanskje det fantes en Gudinne i begynnelsen, også. Hvem vet, kanskje Han sa til Henne: «Ikke rør PC-en! Kom deg ut på kjøkkenet!»

Den belgiske regissøren sier han er ateist.

– Mange henter styrke gjennom tro. Min styrke kommer fra tvilen. Jeg er mer opptatt av spørsmålene enn svarene om hvorfor vi havnet her. Vi bare er her, og flott er det, sier han.