Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Kongelige samles til krisemøte

Prins Harry og kona Meghan vil melde seg mer ut av den britiske kongefamilien. Mandag er det kongelig krisemøte om parets planer.

Dronning Elisabeth satt søndag sammen med sine rådgivere. De var på Sandringham slott i Storbritannia. Hun vil finne en løsning på krisen som har oppstått med Harry og Meghan.

Harry og Meghan sendte ut en pressemelding i forrige uke. De vil være mindre med i den britiske kongefamilien. Paret vil blant annet tjene egne penger. De ønsker også veksle mellom å bo i Canada eller Nord-Amerika og i Storbritannia. Dronningen skal ikke ha godkjent planen før paret delte den med hele verden.

Harry og Meghans plan er tema for møte mandag. Dit kommer Harry, hans eldre bror William og brødrenes far prins Charles. Møtet skjer på slottet Sandringham langs kysten av Norfolk nordvest for London. Meghan er i Canada med parets baby, Archie. Hun vil trolig være med på møtet via telefon.

Møtet tolkes som tegn på at dronningen vil ha kontroll på det Harry og Meghan ønsker seg. De ønsker å trekke seg tilbake som medlemmer i fremste rekke av kongefamilien. Paret har titlene hertug og hertuginne av Sussex.

Dronningen skal ha klart flere mulige løsninger for paret. Det skriver kanalen BBC. Også Harrys far Charles og prins William skal komme med forslag. Alle forslagene har til hensikt å gi Harry og Meghan mer frihet.

Buckingham Palace er det britiske Slottet. De sier de skal snakke om flere muligheter. Dronningen er opptatt av å løse situasjonen i løpet av dager, ikke uker. Slottet sier målet med møtet er å bli enige om neste skritt. Slottet sier også at avgjørelsen vil ta tid å få til. Det gjelder uansett hva de blir enige om.

De må bli enige om flere ting. Hvem skal betale for parets sikkerhets-vakter? Nå betales det i praksis av det britiske samfunnet. Hva slags jobber kan paret ha? Hvilke følger får det for betaling av skatt når de varsler flytting til Canada og/eller USA.

– Dronningen har sagt at hun vil ha dette avklart raskt. Det er fordi hun ikke ønsker at Harry skal dra i sinne og ikke komme tilbake, sier Angela Levin til kanalen Sky News. Hun har skrevet biografi om prins Harry.

Levin sier at de ønsker å bevare tilknytningen til kongefamilien.

– Det vil være en absolutt tragedie dersom dette blir gjort med veldig vonde følelser, sier Levin.

Men det skal være mange følelser involvert. Både dronningen og prins William skal være lei seg. Venner av Harry og Meghan har sagt at paret føler seg satt til side. Årsaken er at familien ønsker å gjøre mest for de som står føst i rekken for å arve tronen. Det gjelder prins Charles, prins William og Williams sønn George.

Britiske medier skriver at Harry og Meghan har ønsket å snakke ut. Flere kanaler har forsøkt å få til et intervju.

Harry er den sjette i arverekken til den britiske tronen. Han giftet seg med Meghan Markle i 2018. Hun er skuespiller fra USA. Paret fikk en sønn i mai 2019.

De to har uttrykt sterk misnøye over hvordan mediene behandler dem. De har saksøkt flere medier.

Folk i Storbritannia mener forskjellig om det er bra eller ikke. Mange briter har sympati med paret. Men de vil ikke betale for de kongelige om de ikke skal gjøre plikter som andre kongelige.