Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Kongen som sa nei

For 74 år siden ble det tyske skipet Blücher senket på vei inn til Oslo. Det reddet både regjeringen og kongen.

I april 1940 var det tyske skipet Blücher på vei til Oslo. Rundt 800 soldater var om bord. Men i Drøbaksundet ble skipet senket. Det reddet både kong Haakon og regjeringen.

Historien har interessert regissør Erik Poppe. Nå jobber han med sin nye film, «Tre døgn i april». Innspillingen skjer på Oscarsborg festning. Det var nettopp fra denne borgen at norske soldater skjøt mot Blücher.

– Denne filmen handler først og fremst om kong Haakon. Men også om selve dramaet og alt det som skjer rundt. Om flukten hans og det å slippe unna tyskerne. Og så er det interessant å vise en person som Birger Eriksen, som vi egentlig ikke vet så mye om, sier Poppe til nyhetsbyrået NTB.

Tyskland tok makten over Norge i 1940. «Tre døgn i april» er den første filmen som forteller om hvordan kong Haakon protesterte mot tyskerne.

Handlingen starter 8. april. Filmen forteller om de tre dramatiske dagene ved å følge Kong Haakon. Han opplevde mye press. Tyskland krevde at kongen og regjeringen overga seg, regjeringen gjorde lite og kronprins Olav var klar til kamp.

Senkingen av Blücher skjer natt til tirsdag 9. april 1940 i Oslofjorden. Kongen går rundt på Slottet i Oslo og venter på det som skal skje. Samtidig forbereder oberst Birger Eriksen til kamp på Oscarsborg festning. Han har fått beskjed om at flere skip er på vei inn mot Oslo. Men han vet ikke sikkert hvilket land skipene kommer fra.

Det er mørkt og mye tåke. Det over 200 meter lange skipet Blücher nærmer seg Oscarsborg. Alle andre er i tvil om hva Norge bør gjøre. Men rundt klokka 04.00 gir Eriksen ordre om ild. Soldatene på Oscarsborg skyter mot skipet med kanoner. De sender også torpedoer mot skipet. Dette senket Blücher. De andre tyske skipene dro et stykke tilbake i fjorden.

Til sammen skal det ha vært mer enn 1.300 personer om bord i skipet. Det er fortsatt uklart hvor mange av dem som døde. Ifølge Norske Leksikon døde rundt 900 mennesker.

Senkingen ødela for det tyske angrepet. Soldatene om bord i båten skulle ta kongefamilien og regjeringen til fange. Men senkingen gjorde at kongen og regjeringen rakk å flykte. Det skriver nettsiden nrk.no. De reiste med tog til Hamar i Hedmark. Senere kom de seg i sikkerhet i England og i USA.

Også 50 tonn av Norges gull ble reddet. Gullet ble lastet på 26 lastebiler og fraktet ut av Oslo.

Skuespiller Erik Hivju har rollen som Birger Eriksen. Hivju mener at Eriksen var flink til å ta avgjørelser raskt, men at han også var fornuftig og rolig.

– Han hadde beina på jorda og humor. Han var sikkert stresset, men det er imponerende at han beholdt roen. Norge var ikke i krig, likevel skyter han. Han vet at han handler på egne vegne. Det handler bare om deg og din avgjørelse. Det er et bilde på hele filmen, sier Hivju til NTB.

Det er planlagt at filmen skal ha premiere i desember.