Kultur

Kongeparet skal se «Kon-Tiki»

Kong Harald og dronning Sonja kommer på fest-premieren til filmen «Kon-Tiki»

Den norske filmen «Kon-Tiki» har premiere 23. august. Kong Harald og dronning Sonja blir blant gjestene. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Premieren skal være i Operaen i Oslo.

Dagen etter får filmen premiere på andre kinoer i Norge. Men det er mange som får se filmen før det. «Kon-Tiki» skal også være første film på film-festivalen i Haugesund 18. august.

LES OGSÅ: «Kon-Tiki» åpner filmfestivalen i Haugesund

– Vi gleder oss stort, sier regissørene Espen Sandberg og Joachim Rønning.

De er stolte av å få vise filmen for kongeparet i Operaen. Sandberg og Rønning laget også filmen om krigshelten Max Manus i 2008.

LES OGSÅ: Blir kona til Thor Heyerdahl

«Kon-Tiki» handler om norske Thor Heyerdahl. I 1947 reiste han og fem andre med flåte over Stillehavet. De reiste med en flåte kalt Kon-Tiki. Den var oppkalt etter Inka-folkets solkonge.

Heyerdahl ville bevise at mennesker kunne ha flyttet over Stillehavet for lenge siden. Han trodde at folk fra Sør-Amerika hadde flyttet over havet til Polynesia. Det er en gruppe av øyer sør i Stillehavet.

Men ingen vitenskaps-menn trodde på Heyerdahl. Da fikk han den vanvittige ideen om å prøve reisen selv. Heyerdahl var redd for vann og kunne ikke svømme. Likevel våget han å reise. Den farlige ferden tok 101 dager.

LES OGSÅ: Eldre, hvite menn velger Oscar-vinnerne

Filmen om Kon-Tiki har vært vanskelig å lage. Over tusen mennesker har vært med på arbeidet. Den er filmet i seks land over tre måneder.

Heyerdahl laget selv en dokumentar-film om reisen med Kon-Tiki. Den vant filmprisen Oscar i 1951.

Siste utgave

På forsiden nå