Kultur

Krangler om DAB-radio

Snart må du bytte ut din gamle FM-radio med en DAB-radio. Men politikerne er blitt usikre om FM-nettet bør slukkes.

Det er allerede bestemt: I 2017 skal det gamle FM-nettet for radio slukkes. Da får du ikke lenger hørt de store radiokanalene på din gamle FM-radio. Isteden sendes radio med teknologien DAB. Folk uten DAB vil ikke lenger få inn radiosignaler til FM-radioene.

Men politikerne er blitt usikre. Senterpartiet foreslo nylig å utsette slukkingen av FM-nettet. De er bekymret for folks sikkerhet. Mange får viktig informasjon gjennom radio. Og mange har ikke kjøpt DAB-radio. I gamle biler vil ikke radioen virke når FM-nettet stenges.

Politikerne skulle snakke om saken i Stortinget tirsdag. Men også debatten er utsatt. Tre statsråder fra Fremskrittspartiet (Frp) må forklare seg. Det gjelder statsråder for beredskap, fiskeri og samferdsel. De må fortelle om følgene når FM-nettet slukkes.

Arbeiderpartiet mener det er usikkert hva slukking betyr.

Stortingsgruppa til Frp vil stanse stengingen av FM-nettet helt. Årsaken er hensynet til sikkerheten. Men partiene vil ha mer informasjon om saken.

– Vi må vite hva vi bestemmer. Det er nå skapt usikkerhet fra ett av partiene i regjering, sa Jonas Gahr Støre. Det skriver nyhetsbyrået NTB. Støre leder Arbeiderpartiet.

Etter planen starter slukkingen av FM-nettet 11. januar. Det skjer i Nordland. Så skal mer og mer av nettet i resten av Norge stenges. Det skal skje gjennom året. Ett fylke av gangen.

Senterpartiet sier det ikke er noe problem at debatten om slukkingen skjer så sent.

– Nei, fordi dette handler ikke om vi skal bruke DAB. Det handler om at FM-nettet skal slukkes. Vi kan jo bare fortsette å holde FM-nettet åpent. Det er ikke noe galt i det, sier han til NTB.

Flere av de andre partiene reagerer på forslagene. Også Kristelig Folkeparti (KrF).

– Det å spille på frykt for sikkerheten. Det er en veldig alvorlig sak, sier Geir Bekkevold i KrF.

Det koster mellom 200 til 250 millioner kroner i året å drive FM-nettet, skriver nettavisa Kampanje.

Kanaler som i dag sender på FM, har søkt om det. Verken P4 eller Radio Norge har avtale om dette i 2017, ifølge selskapet Digitalradio Norge.

Siste utgave

På forsiden nå