Kultur

Kritiske til diktet Larsson-bok

Nå kommer boka som dikter videre på historien om hackeren Lisbeth Salander. Norske forfattere er kritiske.

Bøkene til svenske Stieg Larsson er blitt veldig populære over hele verden. De ble gitt ut etter at han døde i 2004. Nå har forfatteren David Lagercrantz fått lov til å dikte videre på historien om Mikael Blomkvist og hackeren Lisbeth Salander. Han ble valgt ut av forlaget sammen med Stieg Larssons bror og far. Torsdag kommer boka hans «Det som ikke dreper oss». Men mange er allerede kritiske.

- Dette er gravplyndring, skrev venner av Stieg Larsson i avisa Dagens Nyheter.

Norske krimforfattere reagerer, skriver kanalen NRK. Forfatterne Anne Holt og Gunnar Staalesen sier at det er «unødvendig» å la noen andre gjøre ferdig en persons historie. Også Karin Fossum, Jørn Lier Horst, Tom Egeland, Gert Nygårdshaug og Tom Kristensen er kritiske.

Og Lagercrantz er klar over at det kan være vanskelig å skrive på historien til en populær mann.

- Jeg har vært skrekkslagen, sier han til avisa Aftenposten.

- Da jeg ble spurt om å skrive denne boka, følte jeg mitt livs sterkeste lidenskap. Denne verdenen ville jeg inn i. Jeg har alltid vært opptatt av mennesker som er annerledes. Jeg tenkte: «Lisbeth Salander – wow!». Jeg var i total feber. Hvis jeg hadde takket nei til dette prosjektet, ville jeg ha angret resten av livet, sier Lagercrantz.

Flere forfattere har nå skrevet ned et eget testamente. Der står det hva som skal skje med bøkene deres når de er døde. Hans Olav Lahlum har sitt testamente klart.

– Det er mye på grunn av det som skjedde med Stieg Larsson og hans samboer og historien videre der. Jeg har lagt igjen klare beskjeder for hva som skal skje videre med mitt forfatterskap. Og om hvem som kan bestemme hva om jeg dør, sier Lahlum til NRK.

Torsdag utgis «Det som ikke dreper oss» samtidig i 26 land. Boka er solgt til 43 forlag, ifølge forlaget Norstedts. Nå er flere filmselskap interessert i å lage film av den nye boka.

David Lagercrantz ble kjent med boka «Jeg er Zlatan» om fotballstjernen Zlatan Ibrahimovic. Men han har innrømmet å ha funnet på alle sitatene fra Zlatan selv, «for å fange hans sanne stemme». Det skrev nettavisa svt.se i mai.

LES OGSÅ: Sjokkert over Stieg Larssons bøker

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå